Trująca słodycz na świątecznym stole. Takich ciast unikaj jak ognia

Nawet ci, którzy na co dzień unikają słodyczy, w święta nie są w stanie się oprzeć pierniczkom, sernikowi czy lukrowanym makowcom. Jeden kawałek nie zaszkodzi? To zależy, bo sklepowe gotowce i mieszanki do wypieku, a nawet kremy do ciast, masy makowe i pisaki czy małe koraliki do zdobienia są pełne szkodliwych substancji. Domowe wypadają najlepiej? I tu trzeba zachować ostrożność.

Uwaga na świąteczne wypiekiUwaga na świąteczne wypieki
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Ułatwiają życie, rujnują zdrowe. Oto słodkie gotowce

Mieszanki instant do wypieku słodkości kuszą obietnicą szybkiego i domowego ciasta. Przyglądając się im, można jednak odnieść wrażenie, że w sklepie trzeba uważnie czytać etykiety. Cukier na pierwszym miejscu, potem syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia, substancje spulchniające, w tym difosforany, sztuczne aromaty i barwniki, emulgatory czy tłuszcze trans.

- W przypadku ciast instant na ich korzyść nie przemawia ani skład, ani jakość składników, ani nawet koszt. Również smak jest gorszy – tak jak prawdziwy kawosz nie polubi smaku kawy rozpuszczalnej, tak ciasta z gotowych mieszanek do wypieków nie mają wiele wspólnego z ciastem domowym – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka.

- W niektórych mieszankach cukier stanowi nawet jedną czwartą czy jedną trzecią masy. To są bardzo duże ilości – tłumaczy i dodaje: - Są też tłuszcze, takie jak olej palmowy. Choć jest olejem roślinnym, w rzeczywistości zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, przez co jego wpływ na zdrowie jest taki sam, jak wpływ tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W dłuższej perspektywie mogą zmieniać profil lipidowy krwi.

Cukier w trakcie świąt

Makowiec to jedno z najzdrowszych ciast, ale pod pewnym warunkiem
Makowiec to jedno z najzdrowszych ciast, ale pod pewnym warunkiem © Pixabay

To może ciasto z półproduktów? Tutaj warto zwrócić uwagę zwłaszcza na króla świątecznych wypieków – mak. Gotowe masy makowe to wbrew pozorom nie mielony mak z dodatkami, lecz dodatki z ok. 22-23 proc. maku. Do tego ok. 6-7 proc. bakalii, a reszta: skrobia, serwatka, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka, kaszka pszenna, błonnik bambusowy i dwutlenek siarki.

- Jestem ogromną fanką makowca, bo mak to najpotężniejsze źródło wapnia, żaden inny produkt spożywczy nie zawiera wapnia w takiej ilości. Poza tym w maku znajdują się witaminy z grupy B, więc makowiec będzie najzdrowszym ciastem. Problem pojawia się jednak, gdy sięgamy po gotowce, a mianowicie masy makowe ze sklepu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

- Warto sprawdzić uważnie skład – gotowe mieszanki, które zawierają niespełna 20 czy 30 proc. maku, a z których korzysta ogromny odsetek Polaków, nie mają nic wspólnego ze zdrowiem – przestrzega.

Zdobienie pierniczków? Lepiej uważaj

Niestety nawet najzdrowsze domowe ciasto z łatwością można zamienić w horror dietetyka. Pod lupę bierzemy popularne w święta dodatki do dekoracji – żelowe czy cukrowe pisaki do zdobienia pierniczków, posypki w postaci koralików, śnieżynek, choinek, perełek itd., wreszcie barwniki spożywcze.

I tak na przykład w jednej z posypek cukrowych poza cukrem można znaleźć skrobię, syrop glukozowy, substancje glazurujące jak wosk pszczeli biały, wosk carnauba czy szelak. Osobną kwestią są barwniki – np. dający srebrny kolor glin (E 173) może być toksyczny dla układu krwionośnego czy nerwowego. Z kolei obecny w żelowych barwnikach spożywczych błękit brylantowy (E 133) może wywoływać alergie, astmę czy nasilać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób wrażliwych.

"Co prawda nie korzystamy z tych pisaków w zbyt dużej ilości, ale mimo wszystko, warto zastanowić się nad ich użyciem do wypieków. Zwłaszcza że wcale nie są koniecznym elementem "wystroju" ciasta czy pierniczków - bez nich też może być pięknie" – czytamy w poście opublikowanym na profilu @czytamyetykiety.

- Uważajmy, żeby wartość energetyczna dekoracji i ich słodycz nie przewyższała tych zawartych w samym cieście. Osoby dbające o zdrowe odżywianie, które są zwolennikami odchudzonych, zdrowszych wersji ciast niekiedy wpadają w taką pułapkę, zapominając o tym, jaką bombą kaloryczną mogą być słodkie dodatki – dodaje mgr Całka-Kinicka.

Kawałek nie zaszkodzi, ale pod jednym warunkiem

Domowe ciasta to czysty skład, bo korzystamy z takich składników, jak mąka, mleko, olej roślinny, miód. Jeśli jednak z sentymentu sięgamy do zapisków babci z recepturą na sernik czy makowiec, to zwróćmy uwagę na trzy składniki: mąkę, cukier i tłuszcz użyty w przepisie.

- Niegdyś margaryna w cieście była na porządku dziennym. Była tania i łatwo dostępna, czego nie można było powiedzieć o maśle. Obecne w margarynie emulgatory sprawiają też, że ciasto ma lepszą konsystencję, inną strukturę, łatwiej mieszają się składniki, co stanowi kolejny pozorny atut dla tego rodzaju tłuszczu. Ale pamiętajmy, że w niektórych dostępnych na rynku margarynach znajdują się utwardzane tłuszcze roślinne, duże ilości kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans, które są jeszcze bardziej szkodliwe dla układu krwionośnego niż kwasy tłuszczowe nasycone, których staramy się na co dzień unikać – mówi dietetyk.

Mgr Całka-Kinicka podkreśla, że obecnie nie ma żadnego uzasadnienia dla stosowania margaryny w domowych wypiekach. Ostrzega też przed cukrem.

- Pamiętajmy, że kiedyś nie mówiło się o szkodliwości cukru. Co więcej, biorąc pod uwagę asortyment sklepów, nie spożywano go wiele. Dziś cukier jest niemal wszędzie, jemy go w zbyt dużej ilości, czasami zupełnie nieświadomie – tłumaczy.

Na cenzurowanym jest też biała mąka. Ekspertka przyznaje, że to ona odpowiada za lekkość, konsystencję i charakterystyczny smak ciasta.

- Choć nie ma słodkiego smaku i zawiera węglowodany złożone, to jednak jest przez organizm łatwo przyswajalna i ma wysoki indeks glikemiczny. Reakcja organizmu po spożyciu takiej mąki jest bardzo podobna do reakcji po zjedzeniu cukru – mówi mgr Całka-Kinicka.

Dr Stolińska przypomina, że cukier wypłukuje witaminy i składniki mineralne, prowadzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, podczas gdy w Polsce jest coraz więcej osób z insulinoopornoscią czy cukrzycą.

- Cukier powoduje też bóle głowy, zaburzenia widzenia, problemy z zębami, działa negatywnie na układ krążenia, podwyższając cholesterol i trójglicerydy, wpływa na gospodarkę kostną, skórę, można tak wymieniać i wymieniać. Mówiąc krótko: cierpi cały organizm, kiedy jemy cukier – mówi wprost dietetyk kliniczny.

Ekspertki zgadzają się, że kawałek ciasta w święta nie zaszkodzi.

- Maksimum 10 proc. energii może pochodzić z cukrów prostych, co daje ok. 50-70 g cukru dziennie. Powiedziałabym więc, że w święta "bezkarnie" możemy zjeść jeden, góra dwa kawałki ciasta, pod warunkiem, że wcześniej tego dnia nie jedliśmy słodyczy, nie słodziliśmy kawy i nie przesadzaliśmy z węglowodanami prostymi – dodaje mgr Całka-Kinicka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka