Trujący akrylamid

Akrylamid jest bardzo toksycznym związkiem powstającym podczas przygotowywania i produkowania produktów spożywczych. Szczególnie duże ilości akrylamidu powstają podczas produkcji frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, powoduje raka piersi oraz pęcherza moczowego.

Trujący akrylamidTrujący akrylamid

Źródła akrylamidu

Akrylamid jest wytwarzany na dużą skalę do produkcji polimerów, takich jak poliakrylamid, który znalazł zastosowanie do uzdatniania wody, w przemyśle papierniczym, kosmetycznym oraz włókienniczym. W pożywieniu akrylamid powstaje głównie w wyniku procesu smażenia.

Na zawartość powstającego w pożywieniu akrylamidu wpływa sposób przygotowania potraw. Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury podczas takich procesów, jak smażenie, pieczenie lub grillowanie, zawiera sporą ilość akrylamidu.

Na przykład w ziemniakach stężenie akrylamidu wynosi od 150 do 4000 μg/kg. Potrawy z ziemniaków przygotowywane w wysokiej temperaturze zawierają duże ilości akrylamidu, z kolei ziemniaki gotowane – tylko minimalną jego ilość. Grillowanie ziemniaków również zwiększa jego zawartość.

Trucizny w produktach spożywczych

Więcej akrylamidu powstaje podczas smażenia ziemniaków z dodatkiem oliwy z oliwek niż z dodatkiem oleju kukurydzianego.

Największym źródłem akrylamidu są chipsy ziemniaczane, które dostarczają aż 40 proc. (w grupie dzieci 1-6 lat), 46 proc. (w grupie 7-18 lat) i 31 proc. (w całej populacji 1-97 lat) łatwo przyswajalnego akrylamidu.

Stosunkowo duże ilości akrylamidu powstają w temperaturze 120°C, a więc w temperaturze, która jest bardzo często stosowana podczas przygotowywania posiłków.

Akrylamid powstaje również w temperaturze 160-180°C. Natomiast podczas produkcji pieczywa pszennego, temperatura powyżej 200°C skutecznie sprzyja jego powstawaniu.

Podczas palenia nikotyny do organizmu dostaje się około 2,3 μg/l krwi.

Toksyczność akrylamidu

Akrylamid charakteryzuje się wysoką toksycznością. Regularne narażenie organizmu na ten związek powoduje nowotwory tarczycy, jąder, pęcherza moczowego oraz nerek.

Ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową wynosi 1 przypadek na 100, przy dawce 1 μg/kg masy ciała akrylamidu dziennie. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą, gdyż akrylamid przenika przez łożysko do organizmu płodu oraz do mleka (5 ng/ml).

Okres półtrwania akrylamidu w organizmie wynosi od 2 do 7 godzin. Akrylamid jest metabolizowany w wątrobie, gdzie ulega magazynowaniu. Tylko 10 proc. spożytego akrylamidu jest wydalana z moczem.

W związku z tym, iż płody i noworodki nie mają jeszcze wykształconej bariery krew-mózg, następuje toksyczne działanie akrylamidu na mózg. W przeprowadzonych licznych badaniach wykazano, że akrylamid wykazuje działanie neurotoksyczne, czyli uszkadza komórki nerwowe.

Długotrwałe narażenie na działanie akrylamidu powoduje uszkodzenie centralnego oraz obwodowego układu nerwowego. Pierwszymi objawami uszkodzenia układu nerwowego są zaburzenia neurologiczne, takie jak osłabienie, mrowienie i drętwienie kończyn, drgawki oraz ataksja.

Z kolei długotrwałe narażanie na akrylamid prowadzi do zniszczenia systemu nerwowego, poprzez zahamowanie przekaźnictwa nerwowego.

Akrylamid wpływa także na płodność, zmniejszając ją. W wyniku jego działania następuje zmniejszenie produkcji i ruchliwości plemników.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka