To tu żyje najwięcej stulatków. Stosują jedną ważną zasadę
Niebieskie Strefy od dawna stanowią obiekt zainteresowań badaczy. Co łączy japońską Okinawę, włoską Sardynię i grecką Ikarię? Oczywiście długość życia ich mieszkańców. Naukowcy odkryli, że kluczem do długowieczności w jednym z takich miejsc jest nie tylko to, co jedzą mieszkańcy, ale też sposób, w jaki spożywają posiłki.
1. Czym są Niebieskie Strefy?
Niebieskie Strefy (ang. Blue Zones) to określenie pięciu regionów na świecie, których mieszkańcy żyją rekordowo długo. Należą do nich wspomniane już Sardynia, Ikaria i Okinawa, a także Półwysep Nicoya położony w północno-zachodniej Kostaryce oraz Loma Linda w Kalifornii.
Mieszkańcy małej wioski we Włoszech – Seulo wiodą proste życie, w głównej mierze to pasterze kóz i owiec. Tam otyłość praktycznie nie występuje, podobnie jak na greckiej Ikarii, gdzie rytm życia także wyznacza natura.
Do tego ruch na świeżym powietrzu, nieprzetworzona żywność, bazująca na prostych, lokalnych produktach, zdrowych tłuszczach i bogatym we flawonoidy czerwonym winie. Kostaryka to kolejne gorące miejsce, gdzie żyje się bez pośpiechu i z dala od cywilizacji. Z kolei Loma Linda w Kalifornii zasiedlają Adwentyści Dnia Siódmego, którzy w większości są weganami lub wegetarianami, starają się żyć z dala od zachodniej cywilizacji, wielkomiejskiego zgiełku i stresu.
2. Okinawa – kluczem do sukcesu zasad 80/20
Wyjątkiem tutaj wcale nie są mieszkańcy Okinawy. Ich dieta opiera się na nieprzetworzonej żywności, bazującej na rybach i owocach morza bogatych w kwasy omega-3. Badanie opublikowane w "American Journal of Lifestyle Medicine" ujawnia, że to nie wszystko.
Mieszkańcy Okinawy przed posiłkiem często mówią do siebie "Hara hachi bu". I to wcale nie oznacza "Smacznego".
To liczące ponad 2000 lat konfucjańskie przysłowie, które mówi, jak należy jeść. Dosłownie można je przetłumaczyć jako "Jedz, dopóki nie osiągniesz ośmiu części" (na dziesięć). Czyli jedz tak, żeby poczuć sytość, a nie pełność żołądka. Taka filozofia jedzenia ma ścisły związek z przekonaniem Japończyków, że jedzenie nie tylko ma odżywiać nasze ciała, ale pełni też funkcję leczniczą czy profilaktyczną.
Zasada 80/20 może tłumaczyć, dlaczego Japończycy są szczupli. A jak wprowadzić zasadę 80/20? To bardzo łatwe. Wystarczy jeść powoli, bez pośpiechu, unikając spożywania posiłków podczas oglądania telewizji. To powolne jedzenie daje żołądkowi czas, by wysłał do mózgu informację, że już się nasycił.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl