Tych olejów roślinnych lepiej nie używać do gotowania. Mogą być niebezpieczne

Cztery oleje spożywcze podczas podgrzewania uwalniają toksyczne dla organizmu związki chemiczne - ostrzegają naukowcy. Lepiej nie używać ich do smażenia potraw.

Podczas podgrzania olejów roślinnych uwalniają się groźne związki chemicznePodczas podgrzania olejów roślinnych uwalniają się groźne związki chemiczne
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Oleje roślinne "na ciepło" niebezpieczne dla zdrowia

Badania naukowe sugerują, że gotowanie z użyciem niektórych olejów roślinnych może być bardziej niebezpieczne, niż używanie tłuszczów nasyconych, takich jak masło czy smalec.

Przy podgrzaniu olej kukurydziany, słonecznikowy, palmowy i sojowy uwalniają niebezpieczne dla organizmu związki chemiczne - aldehydy, powiązane z rozwojem różnych nowotworów.

Toksyczne związki mogą sprzyjać utlenianiu aldehydu retinowego, przekształcając go w kwas retinowy. To może z kolei prowadzić do wzrostu i przeżycia komórek rakowych.

Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka

Smażenie na olejach roślinnych może byc niebezpieczne dla zdrowia
Smażenie na olejach roślinnych może byc niebezpieczne dla zdrowia © Getty Images

Oliwa i masło lepsze niż olej słonecznikowy?

Olej słonecznikowy jest bogaty w tłuszcze wielonienasycone, które pod wpływem ciepła rozkładają się na groźne dla zdrowia aldehydy.

Naukowcy z DeMonfort University odkryli, że posiłki smażone na olejach roślinnych zawierały 200 razy więcej aldehydów niż dzienna ilość zalecana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).

Co ciekawe, badanie wykazało, że gotowanie z użyciem oliwy z oliwek, smalcu i masła wytwarzało znacznie mniejsze ilości aldehydów.

Warto jednak pamiętać, że eksperci od zdrowia konsekwentnie odradzają regularne spożywanie tłuszczów nasyconych, które wiążą się bezpośrednio z wysokim poziomem cholesterolu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka