Tych produktów nigdy nie łącz. Mieszkanka szczególnie groźna
Sięgając po ulubione produkty spożywcze rzadko zastanawiamy się nad ich szkodliwością dla zębów. A ta może być jeszcze większa, jeśli do posiłku dobieramy dodatki tworzące wyjątkowo niekorzystne dla uzębienia połączenie.
1. Czego nie jeść razem? Chipsy i napoje gazowane
Chipsy i napoje gazowane to niestety bardzo częste połączenie, zwłaszcza na wszelkiego rodzaju przyjęciach, kinderbalach czy nawet kameralnych wieczorach przy serialu lub książce.
- Napoje gazowane obniżają pH w ustach, zmiękczają szkliwo oraz powodują jego demineralizację, czyli inaczej mówiąc utratę cennych minerałów, m.in. wapnia i fosforu, które wzmacniają zęby i chronią je przed czynnikami zewnętrznymi, m.in. urazami czy próchnicą - wyjaśniła lek. stom. Monika Stachowicz redakcji "Radia Zet".
Każdy chyba wie, że napoje gazowane to źródło ogromnych ilości cukru, który sprzyja powstawaniu próchnicy. Jak się jednak okazuje, z perspektywy zdrowia zębów, wersje dietetyczne pozbawione cukru wcale nie są lepszym rozwiązaniem, bo zawierają szkodliwy dla szkliwa kwas fosforowy. Co więcej, łączenie tych napojów ze słonymi przekąskami z ziemniaków to zdaniem stomatologów kiepski pomysł, a to ze względu na skrobię, która rozkłada się do postaci kolejnych kwasów niszczących szkliwo i przyspieszających próchnicę.
2. Lemoniada z lodem to dramat dla zębów
Jeden z ulubionych letnich napojów okazuje się być "cichym zabójcą" dla uzębienia. Zawarte w cytrusach kwasy cytrynowe są silne żrące dla szkliwa i bardzo szybko doprowadzają do wypłukania minerałów. Eksperci ostrzegają, że regularne sięganie po lemioniadę cytrynową, ale i soki cytrusowe, może doprowadzić do nadwrażliwości zębiny, która wiąże się z bólem przy spożywaniu gorących lub zimnych posiłków, ale i ze wzmożonymi krwawieniami z dziąseł.
Narażone na działanie kwasów zęby stają się wyjątkowo podatne na uszkodzenia takie jak nawet pęknięcie czy złamanie - zwłaszcza jeśli lemoniada serwowana jest z kostkami lodu, które wiele osób ma w zwyczaju rozgryzać.
3. Nie łącz makaronu z winem
Chociaż to połączenie jest właściwie esencją uwielbianej na świecie kuchni włoskiej, eksperci ostrzegają szczególnie przed jednym, konkretnym zestawieniem. Mowa o czerwonym winie do obiadu obejmującego pastę z sosem pomidorowym.
Eksperci zwracają tu uwagę nie tylko na wyjątkowo silne właściwości barwiące czerwonego wina, ale także wysoką zawartość kwasów winnego czy jabłkowego, które wypłukują minerały z powierzchni szkliwa. Ten negatywny wpływ na uzębienie może nasilić jednoczesne spożywanie dań z przetworzonymi pomidorami (z puszki, w formie przecieru, passaty, koncentratu): warzywa w tej formie mają znacznie obniżone pH, co dodatkowo przyczynia się do demineralizacji szkliwa i osłabienia zębów.
4. Herbata z miodem i pastylki na gardło? Byle nie razem
Połączenie to jest przede wszystkim prawdziwą bombą cukrową, jako że większość popularnych tabletek do ssania na gardło zawiera sacharozę czy fruktozę. Jeśli dodatkowo popijemy je słodką herbatą z miodem, stworzymy dla zębów mieszankę wybitnie sprzyjającą namnażaniu się bakterii i powstawaniu ubytków. Zwraca się także uwagę na to, że produkty takie jak miód czy cukierki do ssania potrafią dodatkowo oblepiać powierzchnię zębów.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski