Te produkty szkodzą zdrowiu
W 2017 roku zmarło w Polsce 14 tys. osób więcej niż rok wcześniej. Większość stanowią zgony z przyczyn chorób układu krążenia - podaje Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Kardiolodzy już na pierwszej wizycie stwierdzają, że dieta jest ważna, aby dbać o zdrowe serce. Nie ma powodu, aby podejmować ryzyko - wystarczy jedynie zmiana nawyków żywieniowych.
Podpowiemy, jakich produktów spożywczych unikać, aby nie robić nic złego swojemu sercu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naukowcy odkryli zaletę urodzenia dziecka po trzydziestce
Bekon, kiełbasa i mięsa przetworzone
Zła informacja dla mięsożerców. Niestety, Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nadmierne spożywanie produktów mięsnych zwiększa ryzyko raka i ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Mięso zawiera dużo kalorii, soli i składników chemicznych, takich jak azotany. Znajdziemy w nich tłuszcze nasycone, które zaburzają gospodarkę lipidową. To w efekcie przyczynia się do zawałów serca czy miażdżycy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Chipsy i przetworzone przekąski
Kto ich nie uwielbia? Zajadamy się nimi podczas oglądania filmów i meczów. Jednak naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia wykazali, że chipsy ziemniaczane zwiększają ryzyko chorób sercowych.
Odpowiedzialne są za to sól, niezdrowe tłuszcze i akrylamid zawarty w naszych ulubionych przekąskach. Akrylamid to związek chemiczny, który jest toksyczny dla naszego organizmu. Znajduje się w chlebie, ciastkach czy chrupkach ziemniaczanych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Słodycze
Słodycze dostarczają ogromnej liczby kalorii, nie wnoszą do naszej diety witamin czy związków mineralnych. Nie bez powodu mówimy o nich "puste kalorie”.
Nie tylko cukier jest winny, słodkości zawierają również nasycone kwasy tłuszczowe. Ich nadmierne spożywanie negatywnie wpływa na pracę układu krążenia. Wyjątkiem jest gorzka czekolada (minimum 70 proc. kakao – zwiększa produkowanie "dobrego” cholesterolu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Do ugryzienia może dojść podczas snu. Wiemy, jak pozbyć się pająków z domu
Napoje energetyczne
Sięgamy po nie, gdy chcemy się pobudzić. Jednak trzeba uważać. Ilość zawartej w nich kofeiny jest trzykrotnie większa niż w napojach słodzonych czy kawie. Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn stwierdzili, że picie takich napojów zwiększa siłę skurczów serca, przyśpiesza tętno i podnosi ciśnienie krwi. Nadmierne spożywanie napojów energetycznych grozi nawet zawałem serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Olej kokosowy
Tu możemy być zaskoczeni. Powszechnie spotykamy się z pochlebnymi opiniami na temat tego tłuszczu. Jednak American Heart Association zestawiło go na równi ze smalcem, tłuszczem wołowym czy masłem. Olej kokosowy powoduje zwiększenie cholesteroli LDL w naszej krwi i zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie powinniśmy zredukować do minimum. Dlatego dobrym pomysłem jest wymieszanie oleju kokosowego z oliwą z oliwek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik https://dziejesie.wp.pl/