Uchronią przed rakiem jelita grubego. Dodaj do codziennej diety
Niektóre produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu z myślą o profilaktyce nowotworowej. Te są szczególnie istotne w przypadku diety, która ma ochronić przed rakiem jelita grubego.
1. Cebula
Cebula zawdzięcza swoje zdrowotne właściwości silnemu przeciwutleniaczowi, czyli kwercetynie. Warzywo jest również naturalnym antybiotykiem i może chronić organizm przed rozwojem komórek nowotworowych.
2. Czosnek
Czosnek jest od wieków doceniany za swoje prozdrowotne właściwości. Oprócz cennych witamin i minerałów zawiera również allicynę, która uwalnia się, gdy pokroimy lub zmiażdżymy ząbek świeżego czosnku.
Allicyna ma właściwości przeciwnowotworowe, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka raka jelita grubego, a także nowotworów piersi i szyjki macicy.
3. Kurkuma i papryczka chili
Kurkuma zawiera kurkuminę, a papryczka chili ma sobie kapsaicynę. Obie substancje zawarte w popularnych przyprawach mogą pomóc zapobiegać nowotworom jelita grubego.
4. Pomidory
Te uwielbiane przez Polaków warzywa, dzięki zawartości likopenu, mogą chronić przed niektórymi chorobami nowotworowymi oraz zapobiegać uszkodzeniom DNA. Przeciwnowotworowe właściwości likopenu potwierdziły liczne badania naukowe.
5. Warzywa kapustne
Regularne spożywanie tej grupy warzyw może być przydatne w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Kapusta, brukselka, kalafior i brokuły mają w sobie glukozynolany, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc, raka żołądka, raka jelita grubego i raka trzustki.
6. Owoce jagodowe
Owoce jagodowe, czyli truskawki, jagody, maliny, poziomki i żurawina, mają w sobie moc cennych substancji. Kwas elagowy oraz antocyjany, w które są bogate, mają działanie przeciwzapalne, antymutagenne oraz przeciwutleniające.
Co więcej, obniżają ryzyko wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca typu 2.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl