Chroni przed rakiem jelita grubego. Hamuje komórki nowotworowe

To trzeci najczęstszy nowotwór wśród polskiej populacji, który każdego roku odpowiada nawet za 12 tys. zgonów. Tymczasem istnieje szereg sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i to nawet o 54 proc. Podstawa to dieta.

Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego?Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego?
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Karolina Rozmus

Zabójczy rak. Atakuje coraz częściej

Zapadalność oraz umieralność na raka jelita grubego wciąż rosną. Każdego roku diagnozę słyszy nawet 18 tys. Polaków. Bardzo często pierwsze objawy choroby są bagatelizowane – bóle brzucha, zmiana rytmu wypróżnień czy krew w stolcu bywają mylone z mniej poważnymi dolegliwościami, jak np. zatrucie pokarmowe, niestrawność czy hemoroidy.

Tymczasem to właśnie szybkie postawienie diagnozy daje największe szanse na całkowite wyleczenie raka jelita grubego.

Przez dekady uznawany był za nowotwór, który pojawia się w wieku senioralnym – szczyt wykrywalności przypada na siódmą dekadę życia, wzrost ryzyka zachorowania notuje się od 40. roku życia.

Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Kolorowe warzywa i owoce to źródła antynowotworowych polifenoli
Kolorowe warzywa i owoce to źródła antynowotworowych polifenoli © Pixabay

Niestety, niepokojącym zjawiskiem, które od niedawna obserwują naukowcy i lekarze, jest coraz więcej zachorowań w młodym wieku. Jednym z czynników, który za to odpowiada, jest niezdrowy styl życia młodych ludzi i rosnący udział żywności wysokoprzetworzonej w naszej diecie.

Dane pochodzące od organizacji Cancer Research UK wskazują, że w Wielkiej Brytanii można byłoby zapobiec nawet 54 proc. przypadków raka jelita grubego. Aż 13 proc. zachorowań ma bowiem związek z nadmiernym spożyciem przetworzonych produktów mięsnych i aż 28 proc. ze zbyt małym spożyciem produktów bogatych w błonnik.

6 najzdrowszych grup produktów

Dr Sunni Patel z Dish Dash Deets w rozmowie z express.co.uk wskazuje, że ryzyko nowotworu można znacząco zmniejszyć również poprzez włączenie do diety co najmniej 30 g błonnika dziennie.

- Pomaga utrzymać zdrowie przewodu pokarmowego i skraca czas kontaktu potencjalnie szkodliwych substancji z błoną śluzową jelita grubego – tłumaczy ekspert.

Inne produkty, które mogą zapobiec nowotworowi, to:

  • warzywa i owoce w różnych kolorach – za barwę produktów roślinnych odpowiadają naturalne barwniki, które jednocześnie mają właściwości przeciwzapalne,
  • warzywa krzyżowe – badania dowodzą, że brokuły, kalafior, kapusta, brukselka i jarmuż są bogate w przeciwnowotworowe związki, glukozynolany,
  • warzywa z rodzaju Allium, czyli czosnek i cebula – zawierające związki siarki, które wspierają mechanizmy obronne organizmu i hamują namnażanie się komórek nowotworowych,
  • chude źródła białka – takie jak ryby, drób czy tofu jako alternatywa dla tłustych mięs i mięsa przetworzonego,
  • pełne ziarno – produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż czy owies są źródłem prozdrowotnych związków, a także błonnika.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka