Ujarzmią cholesterol. Dadzą ochronę przed zawałem i udarem
Wysoki poziom cholesterolu prowadzi do wielu problemów zdrowotnych, więc nie bez powodu nazywany jest cichym zabójcą. Na szczęście możemy temu przeciwdziałać za pomocą odpowiedniej diety.
1. Na obniżenie cholesterolu
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu to często problem wynikający z nieodpowiedniej diety i niewłaściwego stylu życia. Zaniedbanie może doprowadzić nawet do zawału serca lub udaru mózgu.
Istnieją jednak sposoby, które mogą pomóc ujarzmić "zły" cholesterol LDL i podnieść stężenie tego "dobrego" HDL. Szczególnie skuteczne okazują się dwa grzyby, które można spotkać w formie suplementów.
Mowa o lakownicy żółtawej zwanej reishi oraz soplówce jeżowatej potocznie określanej lwią grzywą. To dwa grzyby do zadań specjalnych.
2. Cudowne właściwości grzybów
Lwia grzywa słynie ze swoich przeciwzapalnych właściwości. Grzyb jest napakowany ogromną ilością przeciwutleniaczy i łagodzi stany zapalne. Dodatkowo skutecznie obniża poziom cholesterolu.
Reishi z kolei nazywane jest grzybem nieśmiertelności, a badania wykazały, że zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu HDL i obniża ryzyko chorób serca. Wszystko dzięki obecności triterpenom.
Związki występujące w lakownicy żółtawej mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
3. Jak suplementować?
Na podstawie badań naukowcy zalecają przyjmowanie ok. 1440 mg reishi dziennie oraz 1000 mg lwiej grzywy. Obydwa grzyby można znaleźć w postaci kapsułek, płynu, tabletek, herbaty, kawy lub proszku.
Eksperci zauważają, że nie ma znaczenia, w jakiej formie grzyby są dostarczane do organizmu. Pozostaje więc kwestia preferencji - proszek można zmieszać z koktajlem, a kapsułkę przyjąć w ciągu dnia.
Przed rozpoczęciem suplementacji reishi i lwiej grzyby warto jednak skonsultować się z lekarzem, szczególnie w przypadku przyjmowania leków.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl