Ukryty skarb. Nawet trzy razy więcej białka

Nowa metoda pozyskiwania białka z wodorostów może okazać się przełomem dla przemysłu spożywczego. Dzięki opracowanej przez naukowców technice można uzyskać trzy razy więcej białka, które dodatkowo ma wyższy poziom cennego dla organizmu związku.

Ukryty skarb wodorostów. Nawet trzy razy więcej białkaUkryty skarb wodorostów. Nawet trzy razy więcej białka
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Skarbnica białka

Choć wodorosty zawierają bardzo cenne białka, dostęp do nich był ograniczony. Niektóre białka łatwo rozpuszczają się w wodzie, inne natomiast przyłączają się do tłuszczów w błonach komórkowych, co sprawia, że ich ekstrakcja jest wyjątkowo trudna.

Dzięki innowacyjnej metodzie pozyskiwania tych cennych substancji opracowanej przez naukowców z Politechniki Chalmers w Szwecji może dojść do przełomu. Nowa metoda, która została opisana na łamach czasopisma "Food Chemistry", jest bardziej wydajna, niż wcześniej stosowane. To potencjalnie czyni wodorosty bardziej przystępnym cenowo źródłem białka dla ludzi.

Zespół kierowany przez João P. Trigo opracował dwuetapowy proces ekstrakcji białka z sałaty morskiej. To rodzaj makroalg, które rosą na skałach w spokojnych wodach lub swobodnie unoszą się na powierzchni. Oprócz białek zawiera ona inne ceny składniki - witaminę B12 i kwasy omega-3.

Oto co się stanie, gdy na miesiąc zrezygnujemy z białka

Wodorosty to cenne źródło białka
Wodorosty to cenne źródło białka © Getty Images

Ponad trzy razy więcej białka

W procesie pozyskiwania białek naukowcy używają środka o nazwie Triton X-114, który otwiera błony komórkowe wodorostów, umożliwiając dostęp do białek rozpuszczalnych w tłuszczach. Następnie wykorzystują roztwór alkaliczny, który ma sprawić, by białka zlepiły się i oddzieliły od wody.

W wyniku tej metody udało się uzyskać znacznie więcej białka niż w przypadku innych dotychczasowych technik. Naukowcy wskazują, że jest go nawet 3,4 proc. więcej.

Wyekstrahowane białko ma postać ciemnozielonego proszku, które potencjalnie może być używane w przemyśle spożywczym. Białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Ponadto ma wyższy poziom lizyny niż to pozyskane poprzednimi metodami. Lizyna skutecznie wspomaga syntezę białka oraz absorpcję wapnia w organizmie człowieka.

Wodne skarby

Równolegle z badaniami nad ekstrakcją, naukowcy z Chalmers współpracują z Uniwersytetem w Göteborgu, aby zwiększyć rzeczywistą zawartość białka w samych wodorostach.

W miarę wzrostu światowego zapotrzebowania na białko, możliwość jego pozyskiwania z alternatywnych źródeł staje się kluczowym kierunkiem.

Tymczasem hodowla wodorostów nie tylko dostarcza białka, ale może również przynieść korzyści środowisku morskiemu, zmniejszając zakwaszenie oceanów, zapewniając siedliska dla życia morskiego i chroniąc linie brzegowe.

Aktualnie naukowcy wykorzystują laboratoryjny środek, który nie jest jeszcze dostosowany do żywności. Pracują już jednak nad znalezieniem zamienników dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które byłyby równie skuteczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. "Food Chemistry"
  2. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka