Ulubiona przyprawa Polaków. Badanie ujawnia, że wykańcza serce

Obrzęki, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroba wieńcowa i niewydolność serca. Takie mogą być skutki jedzenia słonych potraw. Niestety, sól znajdziemy praktycznie wszędzie - w pieczywie, wędlinach, wędzonych rybach, wegetariańskich daniach, gotowych makaronach czy zupach w proszku. To sprawia, że bez problemu przekraczamy dzienne normy jej spożycia.

Produkty z dużą ilością soli mogą przyczyniać się do chorób sercaProdukty z dużą ilością soli mogą przyczyniać się do chorób serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Choroby układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżyca, choroba niedokrwienna czy niewydolność serca oraz choroby naczyń mózgowych zbierają w Polsce żniwo. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) przyczyny kardiologiczne stanowią aż 46 proc. wszystkich zgonów. Oczywiście na ryzyko wystąpienia chorób serca składa się wiele czynników, ale wśród nich do najważniejszych należy styl życia, w tym dieta.

Nie jest niczym nowym, że poza tłuszczami trans, węglowodanami prostymi czy produktami wysokoprzetworzonymi sercu szkodzi nadmiar soli. Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mówią jasno, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. A jak wpływa na zdrowie jej nadmiar? Pokazują to wyniki najnowszego badania, które opublikowano na łamach "Journal Of The American College Of Cardiology".

Badacze, wykorzystując bazę danych brytyjskiego Biobanku, przyjrzeli się diecie 176 tys. osób. Analiza dzienniczka żywieniowego oraz próbek moczu pod kątem stężenia sodu pozwoliła na ustalenie ilości soli w diecie każdego z uczestników. Nie chodziło jednak o sól pochodzącą z solniczki, ale o tę, którą spożywali wraz z chlebem, makaronem, gotowymi daniami, a nawet słodyczami.

Sól w diecie - ile można spożywać?

Sól w diecie zwiększa ryzyko chorób serca

Naukowcy odkryli, że spożywanie więcej niż 3,4 g soli dziennie wiąże się z ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego:

  • o 37 proc. zwiększa ryzyko niewydolności serca,
  • o 26 proc. zwiększa ryzyko niedokrwienia serca,
  • o 23 proc. zwiększa ryzyko choroby wieńcowej.
Produkty wysokoprzetworzone i fast food są źródłem dużych ilości soli w diecie
Produkty wysokoprzetworzone i fast food są źródłem dużych ilości soli w diecie © Pixabay

Zaobserwowali również, że przeciętny uczestnik badania wraz dietą spożywa znacznie więcej niż wynosi norma, przekraczając ją nawet siedmiokrotnie.

Z tej samej analizy wynika, że osoby stosujące dietę DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) wykazują:

  • o 36 proc. niższe ryzyko rozwoju wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • o 35 proc. – choroby niedokrwiennej serca,
  • o 54 proc. – rozwoju niewydolności serca.

Wcześniejsze badanie, również pod kierownictwem dr. Lu Qi z Tulane University, wykazało, że z kolei dosalanie potraw może skracać życie o ponad dwa lata w przypadku mężczyzn i półtora roku w przypadku kobiet, aż o 28 proc. zwiększając ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.

Dieta DASH – na czym polega jej fenomen?

Celem diety DASH jest leczenie, ale też zapobieganie chorobom układu krążenia, w tym nadciśnieniu tętniczemu. Uznawana za jedną z najzdrowszych diet, bo ogranicza przede wszystkim sól, ale także produkty wysokoprzetworzone, obfitujące w tłuszcz, cukier oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Eliminuje czerwone mięso, słodkie napoje gazowane, alkohol, a także papierosy.

Jest bogata za to w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, chudy drób oraz ryby, niskotłuszczowy nabiał i nasiona roślin strączkowych.

Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), stosowanie diety DASH przynosi efekty już po dwóch tygodniach i nie chodzi wyłącznie o spadek ciśnienia tętniczego.

Dieta DASH dodatkowo:

  • sprzyja poprawie zaburzeń lipidowych (stężenia cholesterolu),
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
  • sprzyja wydłużeniu życia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka