Trwa ładowanie...

Ulubiona zupa Polaków. Jak uratować zbyt kwaśny barszcz?

 Paula Komendarczuk
21.12.2022 07:30
Barszcz czerwony powinien być intensywny w smaku i mieć głęboki kolor.
Barszcz czerwony powinien być intensywny w smaku i mieć głęboki kolor. (Adobe Stock)

Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych polskich zup, która pojawia się na wigilijnym stole. Jej przygotowanie stanowi nie lada wyzwanie, ponieważ do wywaru nie możemy użyć mięsa, a zależy nam na uzyskaniu wyrazistego smaku i aromatu. Dużym problemem może okazać się również kolor zupy, która z niewiadomych przyczyn staje się blada lub wręcz przeciwnie, prawie czarna. Jak uratować barszcz czerwony?

spis treści

1. Jak naprawić smak barszczu?

Barszcz czerwony powinien być odpowiednio doprawiony, by pasował do uszek lub krokietów. Niełatwo o wpadkę, ponieważ podczas gotowania należy pamiętać o wlaniu odpowiedniej ilości wody i zachowaniu proporcji składników.

Konieczne jest również dodanie majeranku, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz świeżo zmielonego pieprzu. Zbyt kwaśny barszcz można złagodzić za pomocą cukru, najlepiej dosypywać go w niewielkich ilościach i każdorazowo próbować, by zupa nie stała się zbyt słodka.

Kwasowość zupy można zwiększyć wodą z ogórków kiszonych, octem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Wiele osób wzbogaca smak barszczu lubczykiem, który stanowi podstawę popularnej przyprawy w płynie.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Jak uratować kolor barszczu?

Barszcz powinien zawierać sporą ilość warzyw, które gotujemy jedynie do miękkości. Złym pomysłem jest długie trzymanie garnka na ogniu, ponieważ zupa traci wówczas swój charakterystyczny kolor, staje się różowawa lub pomarańczowa. W takiej sytuacji najlepiej dodać świeżego buraka, by poprawił on barwę wywaru.

Dość częstym problemem jest również uzyskanie czarnego barszczu, który jest efektem zbyt dużej ilości buraków. Jest to jednak łatwe do naprawienia, wystarczy rozcieńczyć zupę, wlewając do garnka wrzątek. Zdarza się również, że ciemna barwa to skutek nadmiaru grzybów, wówczas zaleca się dodanie świeżego buraka pokrojonego w plasterki.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze