Ulubione śniadanie zamienia w ''truciznę''. Błąd, który może prowadzić do raka

Statystyczny Polak zjada nawet ponad 70 kg mięsa rocznie. Im więcej tego składnika w naszej diecie, tym wyższe ryzyko miażdżycy, chorób serca i raka. Zwłaszcza jeżeli popełniamy jeden błąd.

Parówki na śniadanie. Tego błędu unikajParówki na śniadanie. Tego błędu unikaj
Źródło zdjęć: © Getty Images

Parówki na śniadanie. Tego błędu unikaj

O tym, jak nie należy przygotowywać parówek, mówił już sam Robert Makłowicz. W nagraniu opublikowanym na YouTube dziennikarz i krytyk kulinarny w krótkich słowach wyjaśnił, że parówki należy włożyć do garnka z wrzącą wodą i natychmiast wyłączyć palnik. Po kilku minutach kiełbaski będą ciepłe i gotowe do spożycia. Makłowicz podkreślał, że parówek nie gotujemy, bo będą pękać. Jest jednak i znacznie ważniejszy powód, dla którego warto trzymać się wskazówek słynnego podróżnika.

Pod wpływem obróbki cieplnej może dochodzić do przekształcania się azotynów lub azotanów w szkodliwe nitrozoaminy. Parówek nie należy też smażyć ani zapiekać w piekarniku, bo im wyższa temperatura i dłuższy czas obróbki cieplnej, tym więcej uwalnia się wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) oraz heterocyklicznych amin aromatycznych (HAA). Źródłem WWA może być także aromat dymu wędzarniczego dodawany do wędlin, kiełbas i parówek.

Nitrozoaminy mają właściwości mutagenne i genotoksyczne, działają również rakotwórczo. Badania wskazują, że mogą też uszkadzać wątrobę. To działanie mogą nasilać związki WWA. Wraz z HAA należą do kolejnych związków o działaniu kancerogennym.

Azotyny dodawane do mięsa są rakotwórcze

Parówek nie wolno gotować
Parówek nie wolno gotować © Pixabay

Wybierz dobrze. Co powinno być w składzie parówek?

Już w 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) opublikowała raport, który nie pozostawia żadnych wątpliwości. Analiza aż 800 badań z ostatnich dwóch dekad dowiodła, że spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju raka. Dotyczy to zwłaszcza raka trzustki i gruczołu krokowego, ale przede wszystkim raka jelita grubego.

Organizacje zdrowotne zalecają, by tygodniowe spożycie nie przekraczało 350-500 g mięsa. Stąd okazjonalne zjedzenie parówek nie jest niczym złym, jeśli tylko nie staje się śniadaniową rutyną.

Należy też pamiętać, by wybierać parówki świadomie. W składzie kiełbasek powinno znaleźć się co najmniej 80 proc. mięsa. Warto unikać również mięsa oddzielonego mechanicznie, tzw. MOM-u, który w rzeczywistości składa się m.in. ze ścięgien, chrząstek czy tłuszczu odzwierzęcego.

Inne zbędne lub szkodliwe składniki parówek to:

  • azotyn sodu (E 250),
  • azotan sodu (E 251),
  • cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy,
  • skrobia ziemniaczana,
  • karagen,
  • hydrolizat białka roślinnego,
  • wzmacniacze smaku,
  • konserwanty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka