Ulubiony przysmak Polaków. Może zwiększać ryzyko groźnego nowotworu

Koreańscy badacze wzięli pod lupę popularne w kuchni azjatyckiej potrawy, by sprawdzić, czy, a właściwie, w jaki sposób mogą przyczyniać się do raka żołądka. Okazało się, że jeden produkt i jedna potrawa mogą mieć w procesie kancerogenezy szczególnie znaczenie. Kochają je także Polacy.

Badacze odkryli, które produkty mogą powodować raka żołądkaBadacze odkryli, które produkty mogą powodować raka żołądka
Źródło zdjęć: © Getty Images/Pixabay
Karolina Rozmus

Rak żołądka. Nowe odkrycia

Rak żołądka to w Polsce siódmy z najczęściej występujących nowotworów, a także jeden z tych, które powiązane są szczególnie mocno z czynnikami środowiskowymi tj. dietą. Naukowcy zwracają uwagę, że rak żołądka jest też czwartym, jeśli chodzi o śmiertelność typem nowotworu, a częstość jego występowania jest szczególnie wysoka właśnie w Korei.

World Cancer Research Fund International kilka lat temu informował, że potencjalnie kancerogenne są produkty konserwowane za pomocą soli, również inne badania potwierdzają, że żywność bogata w sól może przyczyniać się do zachorowania na raka żołądka.

Jednak badacze z Korei przyznają, że wyniki analiz są niespójne, choćby dlatego, że warzywa pod postacią np. kiszonek są bogate w przeciwutleniacze. Postanowili zatem przyjrzeć się problemowi z bliska i doszli do zaskakujących wniosków.

Profilaktyka raka żołądka

"W naszych analizach wysokie spożycie makaronu i pierogów wiązało się ze znacznie zwiększoną częstością występowania raka żołądka" – piszą na łamach "Nutrients".

Winien sód i węglowodany rafinowane

Badacze zwracają uwagę, że nadmiar soli w diecie faktycznie może przyczyniać się do rozwoju raka żołądka, zwłaszcza u tych osób, które paliły papierosy lub nadużywały alkoholu w przeszłości.

"Spożycie sodu jest wyższe, gdy jest dodawany podczas gotowania lub spożywany jako część potraw. Ponadto sól nie jest bezpośrednim czynnikiem rakotwórczym, ale słone jedzenie, w tym substancje rakotwórcze pochodzące z żywności" – dodają badacze.

I właśnie takimi grupami potraw są pierogi i makaron. Naukowcy przypominają, że sól w kontekście nowotworu może uszkadzać śluzówkę przewodu pokarmowego, generować stan zapalny, a także zwiększać kolonizację przewodu pokarmowego bakteriami Helicobacter pylori.

Pierogi i makaron powiązano z czynnikami ryzyka raka żołądka
Pierogi i makaron powiązano z czynnikami ryzyka raka żołądka © Pixabay

Koreańczycy, analizując skład potencjalnie rakotwórczych produktów, odkryli, że do rozwoju nowotworu może przyczyniać się także obecna w produktach mącznych skrobia.

"Pokarmy bogate w skrobię powodują hiperglikemię i hiperinsulinemię, co zwiększa stres oksydacyjny i reakcje zapalne" – piszą naukowcy.

- Nadmiar białej mąki w diecie może też skutkować niedoborami błonnika, co zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego, zwłaszcza raka jelita grubego - dodaje w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

O ile więc skrobia oporna, rodzaj dobroczynnego błonnika, może w niektórych przypadkach zmniejszać ryzyko jednego z nowotworów układu pokarmowego, o tyle w naszej diecie szczególnie niepożądany jest nadmiar tzw. węglowodanów rafinowanych.

Warto pamiętać, że biała mąka oraz sól nazywane są "białymi zabójcami", bo mogą powodować znacznie więcej schorzeń niż tylko rak żołądka.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka