Zabronione na śniadanie. 4 popularne produkty, które zwiększają ryzyko groźnych nowotworów
Nowe wyniki badań wskazują, że spożywanie czterech popularnych produktów śniadaniowych może prowadzić m.in. do nowotworów głowy, szyi i przełyku.
1. Jakie produkty śniadaniowe mogą spowodować raka?
Naukowcy, którzy przez 14 lat analizowali dietę i styl życia prawie pół miliona ludzi, odkryli, że u osób spożywających więcej ultraprzetworzonej żywności (UPF) występuje wyższe ryzyko zachorowania na nowotwory głowy, szyi i przełyku.
Wyniki wykazały, że spożywanie o 10 proc. większej ilości UPF wiąże się z o 23 proc. większym ryzykiem zachorowania na raka głowy i szyi oraz o 24 proc. większym ryzykiem raka przełyku.
British Heart Foundation wymienia cztery produkty powszechnie spożywane na śniadanie jako ultraprzetworzone. Są to:
- kiełbaski,
- płatki śniadaniowe,
- chleb produkowany masowo,
- jogurty owocowe.
2. Dlaczego produkty te zwiększają ryzyko wystąpienia raka?
Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu i Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) starali się ustalić, czy powiązanie między spożyciem UPF a wspomnianymi nowotworami można wytłumaczyć wzrostem tkanki tłuszczowej.
- W kilku badaniach obserwacyjnych powiązano żywność ultraprzetworzoną z nadwagą i zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. To ma sens, bo produkty te są na ogół smaczne, wygodne i tanie, co sprzyja spożywaniu dużych porcji i nadmiernej liczbie kalorii. Jednak interesujące było to, że w naszym badaniu związek między spożywaniem UPF i rakiem górnego odcinka przewodu pokarmowego nie wydawał się w dużym stopniu wyjaśniony wskaźnikiem masy ciała ani stosunkiem obwodu talii do bioder - wyjaśniła Fernanda Morales-Bernstein, doktorantka Wellcome Trust na Uniwersytecie w Bristolu i główna autorka badania.
Autorzy badania zasugerowali, że wyższe ryzyko raka jamy ustnej i gardła może wynikać z obecności w UPF dodatków, w tym emulgatorów i sztucznych słodzików, które już wcześniej powiązano ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby.
Zdaniem naukowców istnieje jeszcze dodatkowy powód: zawartość zanieczyszczeń z produkcji żywności ultraprzetworzonej w jej opakowaniach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl