Usuwają z jelit złogi i chronią przed rakiem. Lekarz wylicza 4 produkty
Po okresie świąt wielu z nas może czuć się ciężko. Tłuste potrawy, a także godziny spędzone za stołem sprzyjają powstawaniu zaparć. Zanim jednak sięgniemy po tabletkę, warto wypróbować naturalnych metod na usunięcie złogów z jelit. Te cztery produkty więkoszść z nas ma w swojej kuchni.
1. Włącz do diety i pozbądź się zaparć
Brytyjski chirurg dr Karan Rangarajan wskazuje cztery konkretne produkty, które mogą pomóc w walce z zaparciami, poprawić zdrowie jelit, a nawet zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Jeśli masz dość słuchania rad o zwiększaniu ilości błonnika w diecie, dr Rangarajan ma dla ciebie nową propozycję.
1.1. Kiwi
Pierwszym na liście jest kiwi – owoc bogaty w witaminę C i niskokaloryczny. Badania wykazały, że kiwi jest tak samo skuteczne jak łuski psyllium (babki płesznik) i suszone śliwki w łagodzeniu objawów wzdęć i zaparć.
Owoc ten jest szczególnie bogaty w rozpuszczalny błonnik, który zmiękcza masy kałowe i zwiększa częstotliwość wypróżnień.
1.2. Kawa
Dla wielu kawa to codzienny rytuał, ale niewielu zna jej korzyści dla zdrowia jelit. Kawa zawiera rozpuszczalne włókna i polifenole, które działają jak prebiotyki, odżywiając korzystne bakterie jelitowe. Ponadto może poprawiać motorykę jelit, co przynosi ulgę w zaparciach. Badania sugerują również, że kawa wspiera zdrowie wątroby i zmniejsza ryzyko stłuszczenia oraz marskości wątroby.
1.3. Jogurt
Jogurt to ulubiony produkt gastroenterologów. Wybieraj jogurty zawierające żywe kultury bakterii, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, które zwiększają ilość korzystnych mikroorganizmów w jelitach. Jogurt może łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) i poprawiać trawienie laktozy u osób z nietolerancją.
2. Orzechy chronią przed rakiem
Jeśli lubisz przekąski, zastąp słone chipsy garścią mieszanych orzechów, takich jak migdały, orzechy włoskie i pistacje. Dostarczają one różnorodnych prebiotycznych włókien, wspierając różnorodność mikroflory jelitowej. Dr Rangarajan dodaje, że regularne spożywanie 20-30 gramów orzechów dziennie może również zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Potencjał antyrakowy mają także produkty zbożowe bogate w błonnik, który ułatwia usuwanie toksyn z jelit oraz owoce jagodowe. Te, podobnie jak inne owoce oraz warzywa, są źródłem polifenoli o silnym działaniu antyzapalnym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl