Uważaj na te warzywa! Karmią raka

Dieta, która chroni przed rakiem, a także innymi poważnymi chorobami - między innymi serca, powinna być bogata w warzywa. Lekarze nie mają co do tego wątpliwości i apelują, żeby nie lekceważyć ich roli w profilaktyce. Okazuje się jednak, że kluczowa jest też ich obróbka, a ten popularny sposób podawania warzyw może nam poważnie zaszkodzić.

Marynowane warzywa są niebezpieczne dla zdrowiaMarynowane warzywa są niebezpieczne dla zdrowia
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Katarzyna Prus

Marynowane warzywa szkodzą zdrowiu

Nie wszystkie warzywa są tak cenne dla zdrowia, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że nadmierne ilości marynowanych warzyw są związane z większym ryzykiem raka żołądka.

To piąty najczęściej występujący nowotwór na świecie, a najwyższe wskaźniki zachorowalności notuje się we wschodniej Azji, gdzie spożycie marynowanych warzyw jest bardzo wysokie.

Na związek marynowanych warzyw z rakiem żołądka wskazuje niedawna publikacja w czasopiśmie "BMJ". Zauważono, że spożywanie dużych ilości solonych pokarmów, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania. Może to być spowodowane samą solą lub związkami rakotwórczymi pochodzącymi z azotynów w marynatach.

Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem

Marynaty zwiększają ryzyko raka
Marynaty zwiększają ryzyko raka © Getty Images

Chodzi o kancerogenne nitrozoaminy, w które pod wpływem obróbki mogą się przekształcić azotyny.

Na taki związek, w kontekście Azji wskazuje też raport "Dieta, odżywianie, aktywność fizyczna i rak żołądka" opublikowany przez World Cancer Research Fund International (WCRF). Naukowcy zaznaczają przy tym, że dowody dotyczące wpływu soli w dietach z innych części świata są na razie niejednoznaczne. Dotychczas nie wykazano jednak silnego związku z rakiem żołądka.

Więcej marynat, większe ryzyko raka

Marynowanie zostało uznane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za potencjalnie kancerogenne z uwagi na szkodliwy wpływ octu na komórki krwi, a także nadmiar soli potrzebnej do przygotowania marynat.

Wątpliwości nie pozostawiają też wyniki badania opublikowanego na łamach czasopisma "Cancer Science". Jego autorzy zauważają, że spożycie marynowanych warzyw było "znacząco związane" z rakiem żołądka.

Naukowcy podkreślili, że wskaźniki zachorowalności na ten nowotwór pozostają wysokie zarówno w populacji japońskiej, jak i koreańskiej, mimo że spożywa się tam duże ilości warzyw. Postawili hipotezę, że mieszkańcy tych krajów jedzą głównie przetworzone warzywa: gotowane, solone i marynowane. I to okazało się kluczowe.

Aby ustalić, czym różni się wpływ świeżych i marynowanych warzyw na ryzyko raka żołądka w populacji japońskiej i koreańskiej, naukowcy przeanalizowali badania dotyczące ich spożycia.

"Zaobserwowaliśmy, że wysokie spożycie świeżych warzyw było związane ze zmniejszonym ryzykiem raka żołądka, ale wysokie spożycie marynowanych warzyw było związane ze znaczącym wzrostem takiego ryzyka – zaznaczyli autorzy publikacji.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka