Uznana za najbardziej trującą roślinę. Polacy ją uwielbiają
Myśląc o szkodliwych roślinach, raczej niewiele osób wskazałoby pietruszkę. Okazuje się jednak, że naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu nadali jej miano najbardziej trującej rośliny.
1. Najbardziej trująca roślina
Pietruszka jest popularnym dodatkiem używanym w kuchni, to zresztą jedno z najbardziej lubianych przez Polaków ziół. Skąd więc wnioski zespołu naukowców z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu?
Po drugim roku kwitnienia nasiona pietruszki stają się niemal śmiertelną trucizną. Zawierają dużą ilość olejku pietruszkowego, w którym znajdują się spore ilości substancji o nazwie apiol.
Apiol to związek chemiczny, który może wpływać na mięśnie gładkie pęcherza moczowego, jelit i macicy. Substancja może wywołać skurcze mięśni oraz powodować krwawienie z dróg rodnych i działać poronnie.
Ponadto apiol obecny w dojrzałych nasionach może wykazywać działanie psychoaktywne. Nadmiar może wiązać się z ryzykiem uszkodzenia nerek i wątroby, a także powodować reakcje alergiczne objawiające się pokrzywką i obrzękiem.
2. Pietruszka na zdrowie
Warto podkreślić, że większość ludzi spożywa pietruszkę w postaci świeżych liści i łodyg, a te są bezpieczne i zdrowe. To dojrzałe nasiona stanowią główne źródło potencjalnego zagrożenia.
Ostrożność należy zachować w przypadku spożycia dojrzałych nasion, szczególnie w dużych ilościach. Podczas stosowania świeżych liści i łodyg nie ma powodów do obaw, więc śmiało korzystaj z ich właściwości.
Pietruszka to bogate źródło witamin i minerałów. Zawarta w niej witamina C wspiera układ odpornościowy, a obfitość antyoksydantów zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych oraz chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Regularne spożywanie pietruszki korzystnie wpływa także na nasze kości oraz narząd wzroku. Olejek eteryczny odświeża oddech i poprawia trawienie, więc to świetny dodatek do wielu potraw.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl