Używasz go w kuchni? Uważaj, taka dawka może okazać się zabójcza
Sos sojowy to niezwykle popularny dodatek. Warto jednak pamiętać, że jest to jeden z produktów, z którymi nie należy przesadzać. Spożywanie go w nadmiarze może odbić się na naszym zdrowiu, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.
1. Sos sojowy dobry do wszystkiego?
Sos sojowy głównie kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale jego miłośnicy dodają go praktycznie do wszystkiego – podobno świetnie sprawdza się w rosole, jak również na grzankach czy jako dodatek do pierogów oraz ziemniaków.
Nie ma nic złego w zamiłowaniu do sosu sojowego, ale jak ze wszystkim, również z tym dodatkiem również należy zachować umiar. Nadmierne spożycie w krótkim czasie może być bardzo niebezpieczne.
Konrad Skotnicki, doktor chemii, na swoim Instagramie przytacza historię, która jest przestrogą dla wszystkich miłośników sojowego przysmaku. W 2013 roku 19-latekwypił litr sosu sojowego, po czym dostał konwulsji, piany z ust i zapadł w śpiączkę. Lekarze stwierdzili, że spożył zabójczą dawkę sodu.
Medycy podali nastolatkowi ponad sześć litrów płynów i uratowali pacjenta. Jego historia została opisana na łamach czasopisma "Journal of Emergency Medicine".
2. Zabójcza sól
"Jedna łyżka tego sosu pokrywa ponad 60 procent rekomendowanej dziennej dawki" - wyjaśnia doktor z TikToka. Okazuje się, że w jednej łyżce stołowej sosu sojowego może znajdować się nawet 2,5 grama sodu, wiele oczywiście zależy od producenta. To sporo, a nasz organizm może tego po prostu nie znieść.
Nadmiar sodu może doprowadzić do hipernatremii. Do tego stanu dochodzi, gdy organizm próbuje regulować poziom soli, przez co usuwany jest płyn z naszych tkanek i narządów.
Hipernatremia może powodować śmiertelne niebezpieczne gromadzenie się płynu w miejscach takich jak płuca. Może doprowadzić do krwotoku w mózgu, który kurczy się, gdy zostaje pozbawiony wody.
3. Normy spożywania sosu sojowego
Z badania opublikowanego w "Advances in Nutrition" wynika, że spożycie od 1 grama soli na kilogram masy ciała może być toksyczne i stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Kilka łyżek sosu sojowego wystarczy, by doprowadzić do przykrych konsekwencji.
W zależności od producenta w 100 ml sosu sojowego znajduje się od 7 do 16 gramów soli. Spokojnie możesz odrobinę dodawać do posiłków, ale trzeba uważać, by nie przesadzić, gdyż konsekwencje mogą być fatalne.
Następnym razem, gdy w twoje ręce trafi butelka sosu sojowego, zwolnij z dolewaniem go do wszystkiego. Jak ze wszystkim, z sosem sojowym należy znać umiar.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl