Trwa ładowanie...

Używasz go w kuchni? Uważaj, taka dawka może okazać się zabójcza

Avatar placeholder
Dominika Najda 18.04.2023 14:24
Okazuje się, że sos sojowy w nadmiarze może cię zabić. Z tym dodatkiem naprawdę nie należy przesadzać
Okazuje się, że sos sojowy w nadmiarze może cię zabić. Z tym dodatkiem naprawdę nie należy przesadzać (Getty Images)

Sos sojowy to niezwykle popularny dodatek. Warto jednak pamiętać, że jest to jeden z produktów, z którymi nie należy przesadzać. Spożywanie go w nadmiarze może odbić się na naszym zdrowiu, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci.

spis treści

1. Sos sojowy dobry do wszystkiego?

Sos sojowy głównie kojarzy się z kuchnią azjatycką, ale jego miłośnicy dodają go praktycznie do wszystkiego – podobno świetnie sprawdza się w rosole, jak również na grzankach czy jako dodatek do pierogów oraz ziemniaków.

Nie ma nic złego w zamiłowaniu do sosu sojowego, ale jak ze wszystkim, również z tym dodatkiem również należy zachować umiar. Nadmierne spożycie w krótkim czasie może być bardzo niebezpieczne.

Zobacz film: "Czy sos sojowy jest szkodliwy?"

Konrad Skotnicki, doktor chemii, na swoim Instagramie przytacza historię, która jest przestrogą dla wszystkich miłośników sojowego przysmaku. W 2013 roku 19-latekwypił litr sosu sojowego, po czym dostał konwulsji, piany z ust i zapadł w śpiączkę. Lekarze stwierdzili, że spożył zabójczą dawkę sodu.

Medycy podali nastolatkowi ponad sześć litrów płynów i uratowali pacjenta. Jego historia została opisana na łamach czasopisma "Journal of Emergency Medicine".

2. Zabójcza sól

"Jedna łyżka tego sosu pokrywa ponad 60 procent rekomendowanej dziennej dawki" - wyjaśnia doktor z TikToka. Okazuje się, że w jednej łyżce stołowej sosu sojowego może znajdować się nawet 2,5 grama sodu, wiele oczywiście zależy od producenta. To sporo, a nasz organizm może tego po prostu nie znieść.

Nadmiar sodu może doprowadzić do hipernatremii. Do tego stanu dochodzi, gdy organizm próbuje regulować poziom soli, przez co usuwany jest płyn z naszych tkanek i narządów.

Hipernatremia może powodować śmiertelne niebezpieczne gromadzenie się płynu w miejscach takich jak płuca. Może doprowadzić do krwotoku w mózgu, który kurczy się, gdy zostaje pozbawiony wody.

3. Normy spożywania sosu sojowego

Z badania opublikowanego w "Advances in Nutrition" wynika, że spożycie od 1 grama soli na kilogram masy ciała może być toksyczne i stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Kilka łyżek sosu sojowego wystarczy, by doprowadzić do przykrych konsekwencji.

W zależności od producenta w 100 ml sosu sojowego znajduje się od 7 do 16 gramów soli. Spokojnie możesz odrobinę dodawać do posiłków, ale trzeba uważać, by nie przesadzić, gdyż konsekwencje mogą być fatalne.

Następnym razem, gdy w twoje ręce trafi butelka sosu sojowego, zwolnij z dolewaniem go do wszystkiego. Jak ze wszystkim, z sosem sojowym należy znać umiar.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze