Używasz takiej deski do ryb? Popełniasz fatalny błąd

Dobra deska do krojenia to podstawa w każdej kuchni. Chodzi o to, żeby na stół trafiły potrawy, które są nie tylko smaczne, ale też przyrządzone w higienicznych warunkach. Wbrew pozorom wystarczy mały błąd, żeby doszło do zatrucia pokarmowego. Dlatego dobór kuchennych akcesoriów jest tak samo ważny, jak produktów spożywczych.

Wybór deski do krojenia to podstawaWybór deski do krojenia to podstawa
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Deska do ryb to podstawa

Dobór kuchennych akcesoriów, a zwłaszcza deski do krojenia jest niezwykle ważny w przypadku przyrządzania ryb, które pozostawiają po sobie charakterystyczny zapach. Chodzi o to, żeby po przygotowaniu jedzenia, można się go było łatwo pozbyć. Dzięki temu nie ma ryzyka, że przejdzie on na inne produkty.

To jednak nie jedyny problem. Deski do krojenia to jedno z największych siedlisk szkodliwych drobnoustrojów, które bez poblemu mogą tam wniknąć przez niewielkie wgłębienia powstające podczas krojenia. Przy ponownym użyciu, mogą dostać się do żywności i doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Zamiast drewna sięgnij po szkło

Jaka więc deska będzie najlepsza do krojenia ryb? Najgorszym możliwym wyborem w tym przypadku będą deski drewniane i plastikowe. To na nich najłatwiej powstają rysy i wgłębienia, które są idealnym miejscem dla bakterii z resztek żywności. Takie deski trudno się czyści, więc jest duże ryzyko, że takie drobnoustroje zostaną tam na dłużej i z łatwością przenikną do żywności podczas kolejnego używania. Ponadto z takich desek natrudniej pozbyć się specyficznego rybnego zapachu.

#dziejesienazywo: Polscy rybacy zdradzają, które ryby kupować

Drewniane deski to najgorszy wybór do krojenia ryb
Drewniane deski to najgorszy wybór do krojenia ryb © Getty Images

Dlatego najlepszym wyborem są deski ceramiczne lub szklane. Nie zostają na nich ślady po krojeniu i łatwiej je umyć, przez co łatwiej zadbać o higienę.

Deski drewniane wymagają specjalnego mycia, płyn do mycia naczyń i woda to czasem za mało. Należy je myć i wycierać bardzo dokładnie. Do czyszczenia przebarwień można użyć soku z cytryny lub sody oczyszczonej. Dobrze sprawdza się też sok z imbiru wymieszany z łyżeczką octu.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka