2 z 7Nieznajomość podstawowych zasad
Zarówno pieczenie, jak i smażenie potraw to techniki gotowania, którym należy poświęcić nieco więcej uwagi, zwłaszcza jeśli chcesz, żeby potrawy tak przygotowane były smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Podczas smażenia zwróć uwagę na patelnię – najlepiej, jeśli wybierzesz teflonową lub grillową, na których do smażenia będziesz potrzebował minimalnej ilości tłuszczu. Wybieraj te najlepszej jakości i pamiętaj, żeby na jednej porcji tłuszczu smażyć tylko raz.
Zwracaj uwagę zarówno na patelnię, jak i na tłuszcz – nie mogą być zbyt zimne. Jeśli niewystarczająco je rozgrzejesz, potrawa będzie przywierać do dna i w bardzo krótkim czasie po prostu się przypali. W przypadku mięsa – jeśli będą właściwie rozgrzane – produkt nie wchłonie tyle tłuszczu. Jeśli zauważysz na patelni spalone kawałki mięsa lub innych produktów, pozbądź się ich – mogą zawierać nitrozoaminy, czyli związki działające rakotwórczo.
Pieczenie w piekarniku jest mniej kaloryczne niż smażenie. Pamiętaj, że mięso nie wymaga polania go dodatkową porcją tłuszczu – wraz z upływem czasu tłuszcz sam zacznie się z niego wytapiać. Z kolei, jeśli chcesz przygotować pieczone warzywa, zamiast smarować tłuszczem blachę, skrop je oliwą, kiedy jeszcze są surowe.
Zobacz też: Jeśli będziesz jeść makaron w ten sposób, nie przytyjesz