3 z 7Tłuszcz odpowiedni do smażenia
To jeden z największych problemów – który tłuszcz wybrać do smażenia, a który się do tego kompletnie nie nadaje? Do smażenia najlepiej wybierać tłuszcze nasycone, ponieważ są wyjątkowo odporne na działanie wysokich temperatur. Znajduje się wśród nich masło klarowane, smalec – jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu nie jest polecany przez dietetyków. Smażyć bez obaw możesz również na oleju kokosowym.
Wśród jednonienasyconych najwyższą temperaturę dymienia ma olej ryżowy popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich. Zawiera on mnóstwo witaminy E, która opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy menopauzy. Do smażenia możesz wykorzystać również oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz olej rzepakowy. Masło, olej słonecznikowy, kukurydzany, arachidowy, z pestek dyni, a także sojowy to produkty, które do smażenia po prostu się nie nadają.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Prosta mikstura na obniżenie ciśnienia. Wystarczą dwa składniki