W Polsce niedoceniany. Silne wsparcie dla jelit, trzustki i nerek
Cucamelon, mysi melon, ogórek meksykański - ta nietypowa roślina ma wiele nazw, choć w Polsce wciąż jeszcze nie jest dobrze znana. Warto przyjrzeć jej się bliżej, bo poza niezwykłym smakiem, ma jeszcze moc właściwości prozdrowotnych.
1. Wygląda jak arbuz, jest kuzynem ogórków
Ogórek meksykański (Melothria scabra), znany też pod nazwami: meksykański miniaturowy arbuz, meksykański kiszony ogórek, mysi melon lub pepquinos, przypomina połączenie arbuza z ogórkiem. Nie jest jednak żadną sztucznie stworzoną hybrydą, lecz dziełem natury. Należy do rodziny dyniowatych, podobnie jak ogórek, cukinia czy dynia.
To warzywo, które jest popularne głównie w krajach Ameryki Łacińskiej, m.in. w Meksyku czy Wenezueli, ale można je z powodzeniem uprawiać także w Polsce. Sadzi się go zarówno w ogrodzie, jak i na balkonach czy tarasach. Można go również uprawiać pod osłonami, co sprawia, że jest to roślina niezwykle uniwersalna.
Charakteryzuje się owalnym kształtem, a jego skórka jest cienka i błyszcząca. Kolor to mieszanka zieleni i żółci, co nadaje mysiemu melonowi atrakcyjny wygląd. W smaku przypomina połączenie ogórka z limonką, jest chrupiący, lekko kwaśny i orzeźwiający. Mysi ogórek może być spożywany na surowo, dodawany do sałatek warzywno-owocowych, zup i sosów, a także marynowany.
2. Bomba witamin i minerałów
Meksykański ogórek to skarbnica wartości odżywczych. Jest to warzywo niezwykle zdrowe i smaczne, do tego zawiera niewielką ilość kalorii. W jego składzie znajduje się wiele witamin i cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, E, K i PP, a także potas, cynk, wapń, magnez, żelazo, fosfor, selen czy mangan.
Z liści można przygotować napar, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi, sprzyja leczeniu kamicy oraz usuwaniu obrzęków. Sok z ogórka meksykańskiego ma korzystny wpływ na pracę tarczycy oraz trzustki, dodatkowo wspomaga walkę z zaparciami, hemoroidami, wrzodami układu pokarmowego, a nawet rakiem piersi.
Okazuje się, że mysi melon jest również źródłem dwóch potężnych przeciwutleniaczy: likopenu i beta-karotenu. To również dzięki nim ogórek meksykański może stanowić tarczę antynowotworową.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl