3 z 5Wybór karpia
- Najważniejsze, aby karp był świeży — mówi Monika Frank.
Taka ryba jest nie tylko najsmaczniejsza, ale też bezpieczna do spożycia. Warto więc zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
- Na początek należy przyjrzeć się łuskom, które powinny być lśniące. Oczy świeżej ryby są wypukłe i przezroczyste, pokrywy skrzelowe przylegają do ciała, a skrzela mają jasnoczerwoną lub różową barwę i pozbawione są śluzu. Mięśnie powinny być sprężyste i jędrne, jak również nie poddawać się łatwo naciskowi palca. Bardzo ważnym wyznacznikiem świeżości ryby jest oczywiście jej zapach — podpowiada Ewa Jarosz, dietetyk.
- Popularnym gatunkiem jest karp królewski. To on ma różowawe mięso, a także niewielką ilość łusek. Sugeruję, aby wybrać tego o wadze od 1,5 do 2,5 kg — podpowiada Monika Frank.
Jakie cechy wskazują na to, że ryba jest nieświeża i nie powinniśmy jej kupować?
- Jeśli ryba pozbawiona jest połysku, pokrywa ją śluz, ma zapadnięte, mętne oczy oraz plastyczny tułów, na którym pozostaje wgłębienie po nacisku palca, to na pewno warto poszukać innej — mówi Jarosz, nasz ekspert.
Co ważne, po zakupie karpia do momentu jego obróbki powinniśmy przechowywać go w wodzie z lodem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO o tym, co się stanie, gdy zrezygnujesz z tłuszczu w diecie
Zobacz też: Błąd, który większość z nas popełnia przy jedzeniu mandarynek