Warzywa, które rujnują wątrobę. Mogą doprowadzić do stłuszczenia a nawet martwicy

Nawet 400 tys. Polaków zmaga się z przewlekłymi chorobami wątroby. Lekarze alarmują, że przyczyną większości problemów związanych z tym organem jest nieodpowiednia dieta i brak ruchu. Na liście produktów szkodzących wątrobie znajdują się też niektóre rodzaje warzyw - najlepiej zupełnie wyeliminować je z diety.

Marynowane warzywa mogą niekorzystnie wpływać na wątrobęMarynowane warzywa mogą niekorzystnie wpływać na wątrobę
Źródło zdjęć: © Getty Images

To przyczyny problemów z wątrobą

Kluczowe czynniki ryzyka chorób wątroby to nadwaga i otyłość. Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej i nadwaga mogą prowadzić do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Długotrwałe występowanie tego zjawiska może zainicjować tzw. niealkoholową chorobę stłuszczeniową wątroby (NAFLD).

Lekarze podkreślają, że problem z roku na rok dotyczy coraz większej grupy społeczeństwa. Z otyłością zmaga się już 15 proc. Polaków.

Warzywa, które niszczą wątrobę

Funkcje wątroby obejmują regulację metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek, jak również oczyszczanie organizmu z toksyn. Wątroba przetwarza wszystko, co spożywamy - niezależnie od tego, czy chodzi o jedzenie, alkohol czy leki, dlatego nasza dieta odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tego narządu.

Naturalne metody na stłuszczoną wątrobę

Okazuje się, że szkodzi jej nie tylko nadużywanie alkoholu, ale również coraz większa ilość przetworzonej żywności. Dla wielu może być zaskakujące, że na liście produktów niszczących wątrobę figurują też warzywa. O jakie produkty chodzi?

Pleśń na warzywach wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny
Pleśń na warzywach wytwarza niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia toksyny © Getty Images
  • Spleśniałe warzywa

To błąd, który popełnia wiele osób - produkt, na którym zauważymy pleśń nie nadaje się już do spożycia, nie wystarczy odkroić kawałek, na którym znajduje się nalot.

Pleśń wydziela mykotoksyny, czyli substancje rakotwórcze i mutagenne. Spożywanie warzyw z pleśnią może doprowadzić również do zatrucia. Nalot widoczny na nadgniłym produkcie to tylko część grzybni, większość jest dla nas niewidoczna.

Mykotoksyny wywołują wzrost cytokin zapalnych w organizmie, co z kolei prowadzi do chronicznego stanu zapalnego, a w dłuższej perspektywie do poważnych problemów z wątrobą, takich jak zwłóknienie czy martwica.

  • Warzywa smażone na głębokim tłuszczu

Smażenie warzyw na głębokim tłuszczu również może być destrukcyjne dla naszej wątroby, bo sprzyja odkładaniu się tłuszczu w komórkach wątroby. Taki sposób przygotowywania żywności zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości oraz może powodować powstawanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.

Eksperci podkreślają, że najlepiej zastąpić je potrawami grillowanymi, pieczonymi lub opiekanymi.

  • Przetworzone warzywa

Warzywa często wchodzą też w skład gotowych dań. Eksperci podkreślają, że im bardziej przetworzona żywność, tym silniej szkodzi wątrobie. Tego typu produkty z jednej strony mają niska wartość odżywczą, z drugiej strony prowadzą do stanów zapalnych, a przewlekle nawet do stłuszczenia wątroby.

Najwięcej wartości mają świeże warzywa, alternatywą są mrożonki. Najlepiej unikać lub ograniczyć spożywanie warzyw w solance, marynowanych czy solonych.

Wątroba jest jedynym organem, który do pewnego etapu jest w stanie samodzielnie się regenerować, dlatego nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka