Warzywne banany – superfood z Ameryki Łacińskiej
1 z 6Plantany - źródło potasu, błonnika i beta-karotenu
Po proszku moringa, jagodach goji i cukrze kokosowym, czas na nowe superfood. Plantany, czyli warzywne banany, to bardzo popularny produkt w Ameryce Łacińskiej. I chociaż wyglądem przypominają te zwykłe, ich właściwości znacznie się różnią.
Możemy je gotować, dusić i smażyć. To bogactwo błonnika, witamin B6 i C oraz potasu, żelaza czy beta-karotenu.
Coraz częściej możemy je spotkać w popularnych sieciówkach. Za kilogram zapłacimy ok. 14 zł. Są nieco większe od zwykłych bananów i przybierają kolory od zielonego po czarny. Z zielonego plantana możemy przygotować czipsy i krakersy, a z żółtego – naleśniki i ciasta. Czarny plantan jest najbardziej słodki i miękki, idealnie pasuje więc do lodów czy deserów.
W internecie znajdziemy wiele przepisów z tymi owocami w składzie. Co zyskamy, wprowadzając warzywne banany do swojej diety?
Zobacz także: 8 egzotycznych superfoods, które pozwolą ci schudnąć