Warzywne leczo

Warzywa powinny stanowić podstawowy składnik każdej kuchni. Potrawy wegańskie ****przesycone są tymi składnikami, przez co dania te są polecane każdemu, zwłaszcza smakoszom warzyw. Warzywne leczo jest polecane osobom, które lubią dania z papryką i aromatyczną kuchnię. Leczo warzywne może być bowiem doprawiane według własnego upodobania, a porcje przypraw w przepisie są orientacyjne. Warto przypomnieć też o walorach odżywczych papryki, która pobudza krążenie i przemianę materii, a także wydzielanie soku żołądkowego.

Warzywne leczoWarzywne leczo

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki,
  • 1 duża żółta papryka,
  • 1 średniej wielkości zielona papryka,
  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 3 średniej wielkości marchwie,
  • 4 małe cebule,
  • łyżka suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego,
  • 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego (150 g),
  • zmielony pieprz kajeński,
  • łyżeczka pasty sambal oelek,
  • olej kukurydziany.

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania warzywa należy umyć. Z papryki wykrajamy gniazda nasienne. Następnie wszystkie rodzaje papryk kroimy w małą kostkę. W przypadku brokułu, oddzielamy różyczki od łodygi. Marchew obieramy i kroimy w drobne plastry lub słupki. Wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody.

Warzywa dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną. W trakcie gotowania zdejmujemy przykrywkę, by woda mogła odparować. Dodajemy połowę rozmarynu. Obraną cebulę siekamy na niezbyt małe plasterki. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oleju kukurydzianego. Gdy olej się rozgrzeje, wówczas wrzucamy na patelnię cebulę. Smażymy aż do miękkości.

W trakcie dodajemy przyprawy: pieprz kajeński oraz pozostałą część rozmarynu. Następnie cebulę z przyprawami zalewamy wodą z gotujących się warzyw. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i sos sambal. Całość wlewamy do garnka i łączymy z ugotowanymi warzywami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka