Wchodzę do restauracji, a tam... bycze jądra!

Człowiek jest uważany za zwierzę wszystkożerne, ale czy są jakieś granice, których nie przekroczy? Na sam pomysł zjedzenia jąder byka wiele osób marszczy się z obrzydzeniem. A tak naprawdę blokady mamy w głowie, a nie w przełyku.

Pierwsze czytanie karty w lubelskiej restauracji i zaskoczenie – ''TESTICOLI DO TORO – bycze jądra podane w sosie truflowo – borowikowym w towarzystwie ruccoli i ziołowej polenty''.

Jak można twierdzić, że coś jest niedobre i czegoś się nie lubi, jeżeli nigdy się tego nie spróbowało? Również byłam przerażona pomysłem, ale głodna nie tylko nowych doświadczeń, ale w ogóle, więc uznałam, że warto zaryzykować. Gdy kucharz przyniósł to ogromne bycze jądro zastanawiałam się, ile mam w sobie szaleństwa, skoro postanowiłam, aż tak zaryzykować. Po rozkrojeniu podrobu zaczęło to przypominać polędwiczki, a gdy kucharz zaczął czarować przed moimi oczami, wiedziałam, że będzie dobrze.

W restauracji zaczął unosić się smakowity zapach panierki, ziół, grzybów, a później postawiono przede mną dzieło sztuki. Pierwszy kęs i danie rozpływało się w ustach. Więc o co było tyle krzyku?

materiały własnemateriały własne

/ 5Cechy dobrych podrobów

Polska kuchnia jeszcze jakieś 100 lat temu nie istniała bez podrobów. Nasze prababcie i babcie posiadały w swoim kulinarnym repertuarze setki, a nawet tysiące sposobów na przygotowanie potraw z ich udziałem. Z czasem zaczęliśmy stawiać na kuchnię bardziej europejską i miejsce podrobów zaczęły zajmować owoce morza czy polędwiczki. Podroby zaczęły powracać do łask i dziś w wielu restauracjach można jeść wykwintne dania z ich udziałem. Można znaleźć nereczki, móżdżki, a nawet jądra.

/ 5Przygotowanie podrobów

materiały własne
materiały własne

Wszystkie rodzaje podrobów są powszechnie wykorzystywane w rodzimej kuchni. Skrzydełka, szyje czy prawie całe szkielety są używane do przygotowywania wszelakiego rodzaju wywarów. Wątróbki to najczęściej dodatek do pasztetów i farszy, choć fantastycznie smakują smażone z cebulką i podawane z chlebem. Natomiast żołądki czy serca wykorzystuje się do potrawek, czy gulaszy. Jelita najczęściej używa się jako osłonki do kiełbasy.

/ 5Bycze jądra

Podroby w swoim składzie zawierają duże ilości wody czy krwi i przez to szybko się psują. Należy je przyrządzić najszybciej po zakupieniu. Należy pozbyć się wszelkich części, które mogłyby popsuć smak potrawy - to są błony, żyłki itp. Przed obróbką musimy umyć je pod bieżącą wodą. Z głów i nóżek usuwamy resztki sierści, ze śledziony usuwamy śluz. Nieprzyjemny zapach mogą mieć nerki, dlatego warto przed obróbką je dokładnie oczyścić i moczyć przynajmniej przez godzinę.

/ 5Delikatny smak

materiały własne
materiały własne

Odpowiednio przyrządzone są delikatne, kruche i przez dużą zawartość białka, dają energetycznego kopa. To prawdziwy przysmak – trochę niekonwencjonalny. Jednakże, czy Polacy mają prawo wypowiadać się na temat obrzydliwych potraw? Warto porozmawiać z jakimś obcokrajowcem i wytłumaczyć mu, że uwielbiamy żurek robiony na sfermentowanej mące, bigos z kiszoną kapustą i tłustą kiełbasą czy kiszone (zepsute) ogórki. Ograniczenia mamy w głowie, a nie w smaku.

/ 5Cudowny afrodyzjak

materiały własne
materiały własne

Podroby wydają nam się obrzydliwe, ale w wielu krajach są uważane za przysmaki. Przykładem mogą być jądra byka, które w krajach takich jak Serbia czy Chiny, przez wzgląd na to iż są bogate w testosteron, uważane są za bardzo silny afrodyzjak. Cóż, randka po takim obiedzie musi być wyjątkowo udana – a to już piszę z własnego doświadczenia.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka