Dieta bezglutenowa na cenzurowanym - naraża nas na działanie metali ciężkich
W ostatnich latach nastąpiła ogromna popularyzacja diety bezglutenowej. Za sprawą mnożących się doniesień o jej zbawiennym wpływie na zdrowie zaczęły ją stosować także osoby, które nie mają problemów z tolerancją glutenu.
Wiele osób decyduje się na nią głównie ze względu na efekt odchudzający. Co więcej dieta bezglutenowa daje uczucie lekkości i niweluje różne dolegliwości żołądkowe.
Jednak nowe badania sugerują, że regularne jedzenie produktów bez glutenu naraża nas na wysokie stężenie dwóch toksycznych metali.
Z racji tego, że dieta bezglutenowa często bazuje na produktach z ryżu, osoby, które ją stosują, narażają się na dodatkową porcję arsenu.
Naukowcy odkryli, że taka dieta może dostarczać nawet dwa razy więcej tego związku, który jest znaną przyczyną raka.
Eksperci wskazują również, że ilość rtęci, kolejnego toksycznego związku chemicznego, który można znaleźć w produktach bezglutenowych, jest prawie o 70 procent większa niż w normalnej diecie.
Naukowcy ostrzegają, że osoby, które nie muszą stosować takiej diety, a więc nie doświadczają problemów żołądkowych po zjedzeniu produktów zawierających gluten, nie powinny po nie sięgać.
Bezglutenowe wersje produktów zbożowych, w tym chleba i spaghetti, często zawierają mąkę ryżową jako substytut pszenicy. Jednak ryż może zawierać maksymalnie dziesięć razy więcej arsenu niż inne produkty spożywcze ze względu na sposób, w jaki jest uprawiany.
ZOBACZ TAKŻE:
Zazwyczaj brązowa odmiana ma wyższy poziom arsenu, ponieważ znajduje się on w powłoce zewnętrznej lub otrębach, które są usuwane w procesie produkcji białego ryżu.
Zanieczyszczenia przemysłowe i pestycydy obecne w procesie produkcji żywności w przeszłości mogą pozostawać na zanieczyszczonych polach ryżowych przez dziesięciolecia, co oznacza, że ryż na półkach sklepowych często zawiera wyższe ich poziomy.
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Chicago przeprowadzili analizę wyników badań moczu 73 osób w wieku od 6 do 80 lat..
Wszyscy uczestnicy stosowali dietę bezglutenową przez okres pięciu lat. Naukowcy jednak wykazali, że ci, którzy najściślej przestrzegali diety, mieli wyższe stężenie arsenu w moczu.
W świetle badania, opublikowanego w czasopiśmie "Epidemiology", poziom toksycznego arsenu w moczu osób na diecie bezglutenowej był prawie dwukrotnie wyższy. Okazało się również, że stężenie rtęci było u nich wyższe o prawie 70 proc.
Autorka badania, dr Maria Argos, powiedziała, że dieta bezglutenowa może nieść pewne niezamierzone konsekwencje. Jednak dodała, że potrzebne są kolejne badania, które pozwolą na dokładne określenie skutków zdrowotnych spożywania diety bezglutenowej.