Wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości. Nowe badania

Wegetarianie oraz weganie są bardziej narażeni na załamania kości niż osoby jedzące mięso – wynika z najnowszych badań.

Wegetarianie mają większe ryzyko złamań biodra niż osoby jedzące mięsoWegetarianie mają większe ryzyko złamań biodra niż osoby jedzące mięso
Źródło zdjęć: © 123rf
Ewa Rycerz

Wegetarianizm a ryzyko złamań kości

Wpływ niejedzenia mięsa na zdrowie kości wzięli pod lupę naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Okazało się, że wegetarianie i weganie wykazują większe tendencje do złamań kości, np. biodra.

Eksperci przebadali ponad 54 tys. osób w wieku ok. 50 lat. Uczestników podzielono na 4 grupy: mięsożercy (29 380 osób), jedzący ryby (8037 osób), wegetarianie ( 15 499 osób) i wegan (1982 osoby).

Wypełnili oni kwestionariusze, w których pytano o dietę, nałogi (alkohol, papierosy), stosowanie suplementów i inne kwestie żywieniowo-zdrowotne. Badanie trwało ponad 17 lat, w tym czasie uczestnicy zgłosili ponad 3900 złamań. Okazało się, że wegetarianie mieli o 9 proc. większe ryzyko złamań kości w porównaniu do osób, które jadły mięs, natomiast u wegan to ryzyko wzrastało do 43 proc.

Koronawirus w Polsce. Prof. Andrzej Horban o bezpieczeństwie na cmentarzach podczas Wszystkich Świętych

Naukowcy przyjrzeli się ryzyku dość rzadkich wypadków – złamań biodra. Okazało się, że u wegan to ryzyko było na poziomie 2,3 razy większy niż u osób jedzących mięso. Z kolei u wegetarian i osób, które jadły ryby – ryzyko było 25 proc. większe.

Ekperci przeanalizowani także dane, dotyczące zapotrzebowania na spożycie białka i wapnia u badanych osób i dostosowali to spożycie to wymogów. Mimo to osoby niejedzące mięsa nadal były bardziej narażone na ryzyko złamań kości, choć nieznacznie ono spadło.

"Wyższe ryzyko złamań, zwłaszcza u wegan, pozostało na wysokim poziomie nawet po dostosowaniu diety do zapotrzebowania na wapń i białko, co sugeruje, że czynniki te mogą co najwyżej tylko częściowo wyjaśniać różnice w ryzyku złamań w poszczególnych grupach żywieniowych" – czytamy w opracowaniu.

Powody zwiększonego ryzyka

Ekspeci podkreślają, że wegetarianie, weganie i osoby, które jedzą jedynie ryby mają zazwyczaj niższy wskaźnik BMI w porównaniu do osób jedzących mięso, co również może powodować ryzyko złamań kości.

"Chodzi tu prawdopodobnie o amortyzację siły uderzenia podczas upadku, zwiększoną produkcję estrogenu, zwiększone ryzyko otyłości lub mocniejsze kości wynikające ze zwiększonego ich obciążania"- stwierdzili naukowcy.

Badanie zostało opublikowane w piśmie BMC Medicine.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka