Wesoła sałatka
Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.
Składniki:
- szparagi,
- czerwona papryka,
- cebula,
- kolendra,
- sos pesto,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 41,0 kcal |
Białka | 3,0 g |
Tłuszcze | 0,6 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 9,1 g |
Błonnik | 3,0 g |
Witamina C | 99,8 mg |
Witamina A | 365,6 µg |
Komentarz:
Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu,