Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Wesoła sałatka

Avatar placeholder
05.03.2024 16:59
Wesoła sałatka
Wesoła sałatka

Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.

Składniki:

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski. Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie41,0 kcal
Białka3,0 g
Tłuszcze0,6 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany9,1 g
Błonnik3,0 g
Witamina C99,8 mg
Witamina A365,6 µg

Komentarz:

Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu,

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze