WHO alarmuje. Ograniczenie jej spożycia uratowałoby życie 7 mln ludzi

Światowa Organizacja Zdrowia przypomina o katastrofalnych skutkach nadużywania soli. Z jej raportu wynika, że nadal wiele państw członkowskich nie wdrożyło zalecanych ograniczeń dotyczących dziennego spożycia soli, glutaminianu sodu i sodu w produktach przetworzonych.

Dzięki ograniczeniu tej przyprawy można by uratować 7 mln ludziDzięki ograniczeniu tej przyprawy można by uratować 7 mln ludzi
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Dwukrotne przekroczenie normy

Sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To oznacza, że nie można całkowicie wyeliminować jej ze swojej diety. Jednak jej nadmiar bardzo niekorzystnie działa na nasz organizm. Zwłaszcza że o przedawkowanie bardzo łatwo, bo sól jest dostępna w większości produktów, po które sięgamy każdego dnia: od zupek instant, przez parówki, fast foody, po płatki śniadaniowe.

Eksperci przypominają, że wiele osób zapomina o ukrytych źródłach soli, jak wędliny, ketchup, pieczywo. Zgodnie z rekomendacjami WHO spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g na dobę, czyli jednej płaskiej łyżeczki. Tymczasem w Polsce jej spożycie przekracza co najmniej dwukrotnie zalecane normy.

Skutki nadmiernego spożywania soli

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy ze skutków nadmiernego spożywania soli. Tymczasem to prosta droga do nadciśnienia krwi, chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca i kamicy nerek. U osób, które regularnie sięgają po słone przekąski, rośnie ryzyko udarów mózgu i demencji.

3 objawy niedoboru jodu. Nie lekceważ ich

Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów
Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów © Adobe Stock

W badaniach klinicznych wykazano, że dzięki ograniczeniu spożycia soli, można zmniejszyć ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych oraz raka żołądka.

Kraje członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia zadeklarowały, że do 2030 roku ograniczą spożycie sodu o 30 proc. Dzięki temu, jak wyliczono, będzie można uratować życie 7 milionom ludzi. Jednak jak wynika z raportu WHO, do tej pory zmiany w tym zakresie wprowadziło jedynie 5 proc. ze 194 państw.

WHO wskazała cztery kierunki działań, które mają pomóc w ograniczeniu sodu w żywności.

  • zmiana składów recepturowych - tak, aby żywność zawierała mniej soli,

  • ustanowienie polityki zamówień publicznych, która umożliwi ograniczenie spożycia żywności bogatej w sól lub sód w instytucjach publicznych,

  • obowiązkowa etykieta z przodu opakowania, która umożliwi wybór produktu z niższą zawartością sodu,

  • kampanie w środkach masowego przekazu zachęcające do zmiany nawyków i ograniczenia spożycia soli i innych form sodu.

Jak wylicza Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, "oszacowano, że gdyby w Polsce w ciągu 20 lat zmniejszyło się spożycie soli do 5 g na dobę, to mogłoby to przyczynić się do redukcji udarów mózgu o 23 proc., choroby niedokrwiennej o 15 proc. oraz zgonów ogółem o 2,3 proc."

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka