Więcej niż jedno jajko dziennie podwyższa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Kobiety szczególnie narażone
Czy zastanawiałaś lub zastanawiałeś się kiedyś, czy jedzenie jajek może być szkodliwe dla twojego organizmu? Okazuje się, że mimo bogatego składu odżywczego, jajka w pewnej ilości mogą nie służyć naszemu zdrowiu, a wręcz przeciwnie. Naukowcy z Chin wykazali, że spożywanie więcej niż jednego jajka dziennie może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
1. Jajka a cukrzyca
Przez wiele lat jajka uznawano za jeden z najbardziej wartościowych i powszechnie dostępnych produktów spożywczych. Okazuje się jednak, czemu dowodzą już kolejne badania, że powinniśmy kontrolować ich spożywanie, a ściślej mówiąc: nie przesadzać z jajkami w codziennym jadłospisie.
Powodów, by tak sądzić, dostarczają naukowcy z Chin, którzy po przeanalizowaniu wyników badań ok. 9 tys. dorosłych osób w ciągu 30 lat, stwierdzili, że częstsze jedzenie jaj zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Badanie opublikowano w "The British Journal of Nutrition".
Dlaczego naukowcy w ogóle rozpoczęli takie badania? Otóż powiązali dwa istotne fakty: w okresie zwiększonej zachorowalności na cukrzycę statystyki żywieniowe wskazywały na podwójny wzrost spożycia jaj wśród obywateli Chin.
"W ostatnich kilkudziesięciu latach Chiny przeszły znaczną transformację żywieniową. Wielu ludzi odeszło od tradycyjnej diety składającej się ze zbóż i warzyw na rzecz bardziej przetworzonego jadłospisu. Zawierał on mięso i produkty dostarczające organizmowi większe ilości energii. Wśród nich były też jaja" - wyjaśnił dr Ming Li, epidemiolog z University of South Australia.
Naukowcy ostatecznie dowiedli, że jedzenie ponad 50 gramów jajek dziennie (warto zauważyć, że średniej wielkości jajko waży 50-60 gramów ze skorupką) zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy o 60 proc. Łatwo wywnioskować, że aby nie stwarzać takiego ryzyka, można jeść maksymalnie jedno jajko dziennie.
Co ciekawe, badacze zaznaczają, że większą podatność na rozwój cukrzycy po spożyciu zbyt dużej liczby jaj mają kobiety. I choć to dopiero wstępne badania i wymagają potwierdzenia kolejnymi, dr Li twierdzi, że są pewni, iż istnieje powiązanie między wzrostem cukru i cholesterolu po spożyciu jaj.
Warto również podkreślić, że nie są to pierwsze doniesienia naukowców, które wskazują na niekorzystne skutki częstego spożywania jajek. Zeszłoroczne badanie naukowców z Chicago, opublikowane w czasopiśmie "JAMA", wykazało, że takie nawyki żywieniowe mogą znacznie zwiększać poziom cholesterolu w organizmie, a w konsekwencji prowadzić do rozwoju chorób serca.
2. Składniki odżywcze jajek - czyli dlaczego nie wyrzucać ich z naszego jadłospisu
Mimo to, specjaliści ds. żywienia nie zalecają eliminacji jajek z diety, lecz spożywanie ich z umiarem. Pamiętajmy, że jajka to bogate źródło witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Lubimy je jeść nie tylko ze względu ich smak, ale również dlatego, że są syte. Świetnie sprawdzają się na śniadanie.
Są jednak produkty, które również sycą, a jednocześnie nie będą niosły ryzyka rozwoju przewlekłych chorób. Dietetycy proponują zastąpić je m.in. łososiem, który doskonale nadaje się jako dodatek do pieczywa.
Poza tym jest bogaty w białko, jak i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Inne produkty, które warto jeść na śniadanie lub drugie śniadanie to owsianka, która poprawia metabolizm, naturalne masło orzechowe i pieczywo pełnoziarniste.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl