Wino z winogron - właściwości, przepis
Winogrona są cenione za swoje właściwości zdrowotne. Wino przygotowywane z winogron jest alkoholem znanym i cenionym od wieków. Przepis na wino z winogron jest bardzo prosty, a lista składników wydaje się łatwo dostępna. Bazą do wina z winogron są oczywiście winogrona, woda i cukier, ale można również dodać drożdże. Domowe wino z winogron będzie miało niewątpliwie wyjątkowy smak i zapach.
1. Właściwości wina z winogron
Winogrona są znane ze swoich właściwości antynowotworowych. Dzieje się tak, za sprawą zawartości flawonoidów w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Flawonoidy wraz z witaminami A i C w winogronach działają jak naturalne przeciwutleniacze. Pozwalają one na usuwanie z organizmu wolnych rodników, przez co winogrona powstrzymują rozwój nowotworów. Należy jednak pamiętać, że winogrona, tak jak i inne owoce, czy warzywa nie sprawią, że nie zachorujemy na raka. Jednak jako element zdrowego stylu życia na pewno sprawi, że ryzyko zachorowania będzie niskie.
Zawarte w winogronach polifenole mają działanie wspomagające w zespole metabolicznym i zapobiegają uszkodzeniu narządów. Winogrona pomagają również pracę serca. Pomagają również obniżyć ciśnienie krw i odporność na insulinę.
Resweratrol w winogronach pomoże również stracić na wadze. Jednak pomimo tego, że winogrona mają niski indeks glikemiczny, osoby chore na cukrzycę powinny ich unikać, ponieważ jednocześnie mają one również dużo cukru.
Winogrona są również źródłem chromu, miedzi i cynku. Wszystkie te składniki mineralne poprawiają elastyczność skóry. W winogronach znajduje się również potas, który ujędrnia skórę, a także mangan i żelazo, które nadają skórze zdrowy wygląd. Ponadto winogrona pomogą ograniczyć wydzielanie sebum. Te wszystkie właściwości sprawiają, że winogrona są często składnikiem kosmetyków do cery tłustej.
2. Przepis na wino z winogron
Wino z winogron to prawdziwy klasyk. Najczęściej domowe wino z winogron przygotowywane jest z winogron czerwonych. Poniższy przepis na wino z winogron pozwoli przygotować alkohol o klasycznym smaku i mocy ok. 12 proc. Z przedstawionych składników uda się przygotować 10 litrów wina z winogron.
Składniki wina z winogron czerwonych:
- 9 kg winogron ciemnych;
- 2,7 l wody;
- 1 kg cukru;
- drożdże do wina czerwonego (np. Bordeaux);
- pożywka do drożdży.
Przygotowanie wina z winogron:
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Codzienne wino a alkoholizm - odpowiada mgr Violetta Ruksza
- Uczulenie na czerwone wino - odpowiada lek. Izabela Ławnicka
- Czy czerwone wino wpływa na płodność? - odpowiada lek. Paweł Baljon
Winogrona należy dokładnie umyć i pozbawić szypułek. Następnie należy zmiażdżyć winogrona i zalać je cukrem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Gdy tak przygotowane winogrona ostygną, należy zamknąć gąsior i zostawić go na siedem dni. Bardzo ważne jest, aby każdego dnia zamieszać zawartością.
Po siedmiu dniach należy zebrać pianę, a zawartość przelać do balona, zamknąć go szczelnie i zainstalować rurkę fermentacyjną. Bardzo ważne jest, aby do balona nie przedostało się powietrze, dlatego warto zalać korek woskiem.
Po zabezpieczeniu balona przed dostępem powietrza należy go umieścić w ciemnym pomieszczeniu na 4 tygodnie. Następnie zlewamy wino znajdujące się nad osadem. Należy tak robić co miesiąc, a po 8 miesiącach wino jest gotowe do spożycia. Pamiętajmy jednak, że według wielu ekspertów wino jest najlepsze po upływie dwóch lat.