Witaminy dla seniora

Seniorzy, a więc osoby będące po 60. roku życia, powinni zmienić nieco sposób odżywiania, wprowadzając do diety produkty bogate w witaminy i minerały. Z witamin szczególnie należy zwiększyć podaż witamin D, C i A. Z minerałów natomiast warto spożywać produkty bogate w wapń, żelazo, potas i magne. Istotne w diecie są także fitoestrogeny oraz NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Taka dieta dla seniora pozwoli cieszyć się zdrowiem, dobrą kondycją fizyczną, a to wpłynie na dobre samopoczucie psychiczne.

Witaminy dla senioraWitaminy dla seniora

Jakie witaminy i minerały dla seniora?

Spośród witamin dla osób starszych szczególnie należy zwrócić uwagę na witaminę C. Jest ona silnym antyoksydantem, w wyniku czego zwalcza wolne rodniki w organizmie. Warto wiedzieć, jakie produkty bogate są w witaminę C, aby móc je włączyć do swojej diety. Można ją znaleźć w wielu owocach i warzywach, np. w owocach cytrusowych, czarnej porzeczce, ziemniakach czy papryce. Witamina A wpływa bardzo korzystnie na wzrok, a to jest szczególnie ważne u osób starszych. Witaminy na oczy to nie tylko ta witamina, ale także witamina E. Witamina D także powinna być suplementowana, bowiem osoby starsze w mniejszym stopniu przebywają na słońcu, a to właśnie promienie słoneczne stymulują jej produkcję. Kwas pantotenowy jest natomiast niezbędny w syntezie hormonów, metabolizmie cukrów, białek i tłuszczów. Zapobiega zmęczeniu, uczestniczy w regeneracji tkanek, poprawia pigmentację i stan włosów. Warunkuje sprawne funkcjonowanie układów: nerwowego, pokarmowego i krwionośnego. Luteina odpowiada za prawidłowy stan oczu, atiamina – między innymi przyspiesza gojenie się ran i uśmierza stany bólowe. Jej niedobór może wywoływać zaburzenia układu nerwowego, niewydolność krążeniową oraz dolegliwości gastryczne, jak spadek wagi, brak apetytu, wymioty, nudności, bóle brzucha. Osoby w podeszłym wieku powinny też dostarczać w pokarmach ryboflawiny, witamin z grupy B](/witaminy-z-grupy-b), niacyny, biotyny, choliny itp.

Istotny jest wapń, bowiem u osób starszych często pojawia się osteoporoza. Oprócz wzmacniania kości, działa on także na zęby. Żelazo wpływa na układ krwiotwórczy, stymulując produkcję krwinek czerwonych. Oprócz tych właściwości, łącznie z potasem i magnezem, opóźnia procesy starzenia się organizmu i zapobiega miażdżycy czy chorobom nowotworowym. Bardzo ważną rolę u seniorów odgrywają także fitoestrogeny i NNKT. Te pierwsze działają ochronnie na serce, zmniejszają poziom cholesterolu oraz łagodzą objawy menopauzy. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, mają istotny wpływ na nasze naczynia krwionośne i serce. Podwyższają poziom dobrego cholesterolu, tj. frakcji LDL cholesterolu, zmniejszając w ten sposób ryzyko miażdżycy i zawału serca.

Dieta dla seniora

Jak powinien wyglądać jadłospis dla seniora? Witaminy, minerały i inne składniki odżywcze można znaleźć w różnego rodzaju produktach żywnościowych. Przede wszystkim w owocach. Należy wybierać owoce bardziej soczyste i miękkie, zawierają bowiem więcej witamin. Można także przyjmować soki owocowe, ale bez cukru. Warzywa są bogate w błonnik, który ważny jest dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, jak również witaminy i minerały, np. potas. Warzywa strączkowe bogate są natomiast w fitoestrogeny.

Nabiał to bardzo dobre źródło wapnia, witamin i łatwo przyswajalnego białka. Zaleca się spożywanie dużej ilości mleka, jogurtów, maślanek, kefirów czy twarożku. Sery topione i żółte utrudniają natomiast wchłanianie wapnia, dlatego należy ograniczyć je w diecie. Ryby, jaja i mięso to źródło białka, które jest równie ważne jak witaminy u seniorów. Spożywanie jaj należy jednak ograniczyć do 2-3 w ciągu tygodnia, głównie ze względu na dużą ilość cholesterolu w żółtku.

Produkty zbożowe – kasze gruboziarniste, razowe pieczywo, brązowe mąki i makarony, płatki owsiane - są bogate w bardzo ważny błonnik, który chroni przed zaparciami oraz witaminy B i minerały. Zawierają m.in. magnez, który usprawnia pracę mózgu i wspomaga koncentrację. Jak wiele ich powinno znaleźć się w jadłospisie dla osób starszych? Lekarze zalecają spożywanie produktów zbożowych w każdym posiłku.

Produkty żywnościowe są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Ważne jest jednak ich odpowiednie połączenie w diecie, aby móc się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka