Właściwości gruszek nashi
Gruszka nashi pochodzi z Azji Wschodniej. Rośnie w Nowej Zelandii, Australii, Chile czy Tajwanie. Może być również hodowana w Polsce, ponieważ roślina jest odporna na mrozy i choroby. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja, a we wrześniu pojawiają się owoce. Sadzonka kosztuje około 20 zł, więc samemu można ją zacząć uprawiać w ogrodzie. Owoce są też dostępne w polskich marketach. Jakie właściwości ma ta egzotyczna gruszka?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Jak wybierać najlepszego pakowanego kurczaka?
Gruszka nashi
Owoc funkcjonuje również pod nazwą gruszka japońska, azjatycka, piaskowa czy szampańska. W smaku przypomina polską odmianę gruszki, którą wszyscy znamy. Jest niezwykle soczysta. Kształt jest bardziej zbliżony do jabłka. Najsmaczniejsze okazy mają żółtą lub jasnobrązową skórkę, na której mogą pojawić się delikatne nakrapiania.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Właściwości gruszki nashi
Gruszka nashi jest niezwykle zdrowa i smaczna. W jednej sztuce znajduje się aż 10 g błonnika, który wspomaga prace jelit. Owoc jest bogaty w witaminę K, która dobrze działa na układ kostny i zbawiennie wpływa na krew. Gruszka nashi zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność oraz pomaga na problemy z cerą. Zawiera minerały, takie jak miedź czy mangan, które poprawiają wygląd skóry i usprawniają pracę mózgu.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Po których posiłkach nie myć od razu zębów?
Przygotowanie
Najlepiej spożywać ją na surowo, ponieważ wtedy jest najsmaczniejsza i ma najwięcej składników odżywczych. Smak jest słodki, a jednocześnie lekko kwaskowaty.
Może stać się składnikiem wielu deserów – galaretek, marmolad czy koktajli. Z gruszek nashi wytwarza się również wino. Nadaje się do wytrawnych potraw - wystarczy zetrzeć i dodać do dań na bazie sosu sojowego.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dlaczego warto jeść liczi?
Dostępność
Gruszka nashi to propozycja dla osób dbających o linię. Ma zaledwie 32 kcal w 100 g.
W Polsce owoce są dostępne i można je znaleźć w supermarketach oraz dyskontach. Kosztują ok. 7 zł za kilogram.
Zobacz też: Zatrzymaj atak serca w 60 sekund