Właściwości jeżyn. Dlaczego powinniśmy jeść te owoce?
1 z 6Owoce pełne zdrowia
Trwa sezon na jeżyny. Okazuje się, że te owoce doskonale orzeźwiają, są źródłem witaminy C, przyspieszają przemianę materii i wspomagają organizm z walce z cukrzycą. Jedzmy je więc na zdrowie.
Nazwą "jeżyny" określa się całą rodzinę roślin, należą do niej także maliny. W rozumieniu zwyczajowym rozróżniamy jednak maliny od jeżyn. Te pierwsze są zazwyczaj różowe, drugie – mają barwę ciemnofioletową. Dlatego też w tym tekście zrezygnujemy z botanicznego podziału i potraktujemy jeżyny oddzielnie. Dlaczego zatem warto je jeść?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Kobiety boją się cesarki. "Cała się trzęsłam. Nie chcę tego znów przeżywać"