2 z 6Jeżyny w walce z rakiem
Z roku na rok choroby nowotworowe zabijają coraz więcej ludzi. Choć jedynymi skutecznymi metodami ich leczenia są terapie specjalistyczne, jedzenie owoców i warzyw sprzyja procesowi leczenia. Jednym z produktów o silnych właściwościach antynowotworowych jest właśnie jeżyna.
Ciemne owoce są bogate w silne przeciwutleniacze – antocyjany. Substancje te niszczą wolne rodniki, które mogą powodować powstawanie komórek rakowych. Najsilniejszy z nich jest cyanindin-3glukozyd,. Specjaliści przypuszczają, że może on zapobiegać czerniakowi. Podobne właściwości ma także kwas elagowy oraz kwasy fenolowe.
Duża zawartość antyoksydantów w jeżynach sprawiła, że owoce te umieszczone zostały na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To wykaz produktów, które chronią organizm przed wpływem reaktywnych form tlenu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Dziwna moda zza oceanu. Płacą krocie, żeby zrobić sobie dołeczki w policzkach