3 z 6Jeżyny w walce z chorobami układu krążenia
Jeśli cierpisz na nadciśnienie, masz chorobę niedokrwienną serca lub przeszedłeś zawał, oprócz standardowej terapii, spożywaj dużo jeżyn. Powód? Zawarte w nich antocyjany to zawodnicy do zadań specjalnych. Oprócz działania antynowotworowego, mają także właściwości zwiększające elastyczność naczyń włosowatych. Dzięki nim twoje serce będzie silniejsze.
Ogromną zaletą jeżyn jest też wysoka zawartość witaminy C. Już jedna szklanka tych owoców pokryje 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. W 100 g jeżyn jest aż 21 mg. Jakie są zalety witaminy C? Wystarczy wspomnieć, że zwiększa odporność i ułatwia przyswajanie żelaza.
Kolejnym ważnym składnikiem jeżyn, który sprzyja zdrowemu sercu, jest błonnik. Ogranicza on wchłanianie niezdrowych tłuszczów, przez co zmniejsza ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego.
Przeczytaj także: Zostawiasz wodę w samochodzie? Poważny błąd