Właściwości lecznicze głogu. Roślina nieco zapomniana
Głóg to ciernisty krzew, który rośnie w lasach i zaroślach. W Polsce występuje w dwóch odmianach: dwuszyjkowy i jednoszyjkowy.
Surowcem leczniczym są kwiaty głogu, które zbiera się na przełomie maja i czerwca i poddaje suszeniu.
W medycynie naturalnej wykorzystywane są też owoce głogu, które zbiera się we wrześniu. Je również spożywa się w postaci suszonej.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie właściwości lecznicze mają preparaty z głogu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Osoby urodzone w tym miesiącu, częściej cierpią na choroby płuc
Bogactwo substancji odżywczych
Kwiaty głogu zawierają fenolokwasy, aminy, garbniki, fotosterole, flawonoidy, procyjanidy, sole mineralne i witaminę C oraz witaminy z grupy B.
Podobny skład mają również owoce głogu, z tym, że zawierają mniej flawonoidów, a więcej procyjanidyn. Są też źródłem witaminy A.
Preparaty zawierające głóg stosuje się w profilaktyce wielu schorzeń. Dzięki odpowiedniej obróbce kwiatów i owoców nie tracą one swoich cennych właściwości.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Na obniżenie ciśnienia i kłopoty z sercem
Ze względu na obecność w składzie procyjanidyn, surowce lecznicze głogu maja wpływ na obniżenie ciśnienia. Flawonoidy zaś poprawiają pracę serca. Działają rozkurczowo na naczynia wieńcowe, dzięki czemu serce jest lepiej dotlenione.
Preparaty z głogu są zalecane osobom z nadciśnieniem, chorobą wieńcową i zaburzeniami rytmu serca. Powinny być przyjmowane pod kontrolą lekarza.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Na skołatane nerwy
Alkoholowe wyciągi z kwiatów głogu działają uspokajająco, pomagają się zrelaksować i zapewniają lepszy sen. Wszystko dzięki zawartości olejków eterycznych.
Flawonoidy zawarte w głogu wspomagają też działanie mózgu. Dotleniają go i sprawiają, że lepiej pracuje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Na odporność
Owoce i kwiaty głogu bogate są w witaminę C, która wspomaga odporność i wspiera organizm w walce z infekcjami lub przeziębieniem.
Przetwory i preparaty z dodatkiem głogu warto stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest bardziej narażony na infekcję.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przepis na herbatę na nadciśnienie
Picie herbaty z głogu jest polecane nadciśnieniowcom, w celu obniżenia ciśnienia krwi. Przed wdrożeniem terapii warto skonsultować się z kardiologiem i sprawdzić, czy nie ma przeciwwskazań do picia naparów.
Łyżkę suszonych kwiatów lub liści głogu zalewamy gorącą wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem.
Po ok. 15 minutach przecedzamy gorący napój. Pijemy dwa razy dziennie.
Pamiętaj: owoce i kwiaty głogu nie powinny być spożywane w formie surowej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl