Właściwości manioku jadalnego. Dlaczego warto po niego sięgnąć?
Jukę znajdziemy w wielu polskich domach. To popularna roślina doniczkowa. Nie tylko ładnie wygląda, ale jest też niewymagająca i bardzo łatwa w uprawie. Okazuje się jednak, że korzeń tej rośliny jest jadalny. Maniok, bo tak brzmi jego prawdziwa nazwa, jest podstawą diety w wielu krajach.
Nie musimy niszczyć naszej rośliny doniczkowej, by go spróbować. Warzywo jest obecnie do kupienia nawet w dyskontach. Za kilogram zapłacimy ok. 10 zł.
Czy warto? Sprawdź, jakie właściwości skrywa w sobie maniok.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Sprawdź także: Eliksir długowieczności dostępny za grosze w każdym sklepie
Cenny maniok
Do dzisiaj maniok jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych w Ameryce Południowej. To właśnie z niego codziennie przyrządza się posiłki dla całych rodzin. Warzywo zawiera duże ilości węglowodanów, co sprawia, że syci na długo.
Wiedzieli o tym już wieki temu robotnicy wykonujący ciężką pracę fizyczną. Posiłek z manioku dodawał im energii i eliminował głód na długo.
100 g manioku to 159 kcal. Ciekawostką jest fakt, że w manioku znajdziemy tylko śladowe ilości tłuszczu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Ważył 257 kg. Schudł dla bezpieczeństwa sąsiadów
Przyczyna nadwagi
Maniok to źródło potasu, witaminy C, wapnia i magnezu. Nie zawiera cholesterolu. Spożywany zbyt często i w połączeniu z innymi produktami mącznymi może jednak powodować nadwagę. By tego uniknąć, warto jeść go w duecie z białkiem, np. jajkami. Aminokwasy podkręcą metabolizm.
Warzywo przed ugotowaniem należy dokładnie umyć i obrać. Dietetycy alarmują, by manioku nie jeść na surowo. W takiej postaci jest pełen szkodliwych dla zdrowia toksyn.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Jako mąka dla bezglutenowców
Dobra wiadomość dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu – zmielony maniok jest alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. Mogą go także spożywać diabetycy. Maniok ma niski indeks glikemiczny. Wszystko dzięki dużej zawartości błonnika, który sprawia, że cukier rozkłada się znacznie wolniej niż w przypadku innych produktów spożywczych.
Maniok jadalny polecany jest także przy zgadze, nadkwasocie, wrzodach czy wzdęciach. Dzięki łatwej przyswajalności leczy wiele problemów ze strony układu pokarmowego.
Sproszkowane warzywo zmieszane z wodą warto przykładać do ran, otarć i podrażnień na skórze.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz również: Często mylone ze zwykłą aftą. Mogą świadczyć o nowotworze
Oczyszcza z toksyn
Maniok wykazuje też właściwości oczyszczające. Wszystko dzięki resweratrolowi – związkowi, który na pewno wielu z nas kojarzy z czerwonym winem. Substancja obniża poziom złego cholesterolu, poprawia krążenie i przyspiesza produkcję płytek krwi.
Warzywo polecane jest też osobom skarżącym się na bóle stawów – zwyrodnienia czy reumatoidalne zapalenia stawów. Dzięki zdolności do stymulowania układu immunologicznego, maniok wzmacnia także odporność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.