Właściwości mięsa strusiego
Mięso strusia posiada wysokie walory dietetyczne i odżywcze. Charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu.
1. Charakterystyka mięsa strusiego
Mięso strusie wykazuje wysoką wartość pod względem odżywczym. Jest niskokaloryczne, zawiera stosunkowo niewielką ilość cholesterolu oraz korzystny profil kwasów tłuszczowych. Średnia zawartość cholesterolu waha się od 35 do 68 mg/100 g mięsa. Pod tym względem mięso strusie jest zbliżone do mięsa indyczego. Zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wieprzowina, wołowina czy baranina. Spośród mięs dostępnych na rynku to strusie charakteryzuje się najniższą zawartością tłuszczu (0,9 proc. w mięsie surowym). Jest ona znacznie niższa niż u kurcząt. Ponadto mięso strusie zawiera najwyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – około 35 proc., podczas gdy w mięsie kurcząt wynosi ona tylko 20 proc., a w wołowinie zaledwie 5 proc.
Mięso strusie zawiera stosunkowo dużo kwasu arachidonowego. Zapotrzebowanie człowieka na ten kwas tłuszczowy jest najwyższe w okresie okołourodzeniowym, u kobiet ciężarnych i karmiących matek oraz osób w podeszłym wieku. Kwas arachidonowy jest niezbędny do prawidłowej budowy układu nerwowego i wzmacnia odporność organizmu. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia alergii oraz chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń). Białko zawarte w mięsie strusim jest wysokiej wartości biologicznej, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy konieczne do prawidłowego rozwoju oraz wzrostu organizmu. Mięso to odznacza się również niską zawartością sodu – 43 mg/100 g – oraz stosunkowo wysokim stężeniem żelaza – 2,4 mg/100 g tkanki.
Mięso strusia jest słodsze od wołowiny, a ponieważ zawiera niewiele tłuszczu, również mniej soczyste. Wywołuje to uczucie suchości w ustach, zwłaszcza gdy jego przyrządzanie trwa zbyt długo. Smakiem i strukturą przypomina raczej wołowinę, a nie mięso drobiu. Natomiast pod względem delikatności, kruchości i smaku oraz zapachu nie ustępuje najcenniejszym częściom tuszy wołowej.
2. Jaja strusie
Oprócz mięsa do produktów pochodzenia strusiego zaliczane są także jaja. Jajo strusie waży około 1,5 kg i zawiera ok. 1000 g białka i 300 g żółtka. Stanowi ono doskonałe źródło składników odżywczych. Pod względem zawartości cholesterolu zajmuje miejsce pośrednie pomiędzy jajem indyczym a przepiórczym. Jego ilość jest porównywalna do jaja kurzego. Co więcej, w żółtku jaja strusiego znajdują się duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują właściwości prozdrowotne, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego oraz chronią przed chorobami serca i układu krążenia.
Strusich jaj można skosztować przy okazji wizyty na fermach kurzych lub w restauracjach, które najczęściej serwują jajecznicę z jednego jaja przeznaczoną na 8-10 osób. Ze względu na fakt, że strusie znoszą jaja tylko od marca do października i jest ich niewiele, cena tego egzotycznego produktu jest bardzo wysoka i zazwyczaj zarezerwowana na szczególne okazje.