Właściwości okry
1 z 7Okra, nazywana także piżmianem jadalnym
Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych: od leczenia cukrzycy po zapobieganie chorobom nerek. 100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu. Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.
Nietypowe warzywo można dostać w dużych marketach, a nawet dyskontach. 100 g kosztuje ok. 5 zł. Dlaczego warto się skusić?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Wrzuć kawałki selera do wody i zagotuj. Prosta mikstura na powszechny problem