Złoto polskich pól. Wystarczą dwie łyżki dziennie, by utrzymać cholesterol w ryzach
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów w Europie. Ostatnio wypierany jest z kuchni przez inne tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek albo masło klarowane, ale nie warto z niego rezygnować.
Na rynku dostępne są oleje rafinowane i nierafinowane. Sposób pozyskiwania tego oleju nie ma wpływu na jego właściwości odżywcze.
W oleju rafinowanym nie znajdziemy szkodliwych substancji, które mogą znaleźć się w rzepaku na skutek nieprawidłowej uprawy, suszenia czy przechowywania.
Wśród niektórych osób panuje przekonanie, że olej rzepakowy ma niekorzystne działanie na zdrowie, przez kwas erukowy. Tak było 20 lat temu. Obecnie olej otrzymuje się z rzepaku wolnego od kwasu erukowego.
Nasiona tzw. rzepaku podwójnie ulepszonego zawierają też niewiele glukozylanów.
Zobacz galerię i poznaj wszystkie właściwości oleju rzepakowego.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie tylko owsianka. Sprawdź, co na śniadania jedzą szczupłe osoby
Olej rzepakowy kontra oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego. To tam właśnie rosną gaje oliwne, z których pozyskuje się surowiec do produkcji oleju. W naszym kraju popularną substancją oleistą jest rzepak.
Okazuje się, że olej rzepakowy ma podobny skład do oliwy z oliwek, a nawet w pewnych kwestiach ją przewyższa.
Olej rzepakowy zawiera więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest 10-krotnie bardziej bogaty w kwasy omega-3 niż oliwa z oliwek. Ma też wyższą zawartość steroli i witamin A, E i K.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wpływa pozytywnie na pracę mózgu
Olej rzepakowy, dzięki zawartości kwasu ALA wpływa korzystnie na rozwój komórek nerwowych i mózgu.
Może być stosowany w diecie dzieci już od szóstego miesiąca życia. Zawarte w nim tłuszcze mają wpływ na prawidłowy rozwój i wzrost dzieci.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Obniża cholesterol
Nienasycone kwasy tłuszczowe ALA i LA pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Wystarczą dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwas ALA.
Wysoki poziom ''złego'' cholesterolu we krwi przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Organizm wysyła ci sygnały, gdy masz problemy z poziomem cukru
Idealny dla osób na diecie
Na konferencji naukowej American Heart Association’s w Nowym Orleanie, naukowcy przedstawili wyniki badania, z którego dowiadujemy się, że olej rzepakowy może pomóc w zmniejszeniu ilości tkani tłuszczowej z brzucha i obniżyć ryzyko tzw. zespołu metabolicznego.
Grupa badanych osób przez 4 tygodnie była na diecie 2000 kcal. Jedna grupa spożywała koktajl zawierający 40 ml oleju rzepakowego, druga mieszankę oleju z krokosza barwierskiego i lnianego, a trzecia mieszankę oleju kukurydzianego i z krokosza barwierskiego.
Okazało się, że osoby, które spożywały koktajl z olejem rzepakowym miały o 1,6 proc. mniej tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha niż osoby w innych grupach.
Wystarczy 2 łyżki stołowe oleju dziennie, żeby zauważyć różnicę. Pamiętaj też o przestrzeganiu zbilansowanej diety.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Poprawia pracę organizmu
Kwas oleinowy stanowi ponad 60 proc. zawartości oleju rzepakowego. Wpływa on pozytywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiega cukrzycy i chorobom serca, wzmacnia układ odpornościowy.
Ma też działanie antyoksydacyjne. Pomaga przy problemach trawiennych poprzez hamowanie wydzielania kwasu żołądkowego.
Warto częściej sięgać po ten olej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl