4 z 5Suszone pomidory rzymskie — przepis
Lista składników:
- pomidory rzymskie,
- sól,
- dowolne zioła,
- skórka z cytryny,
- czosnek,
- oliwa,
- ocet.
Sposób przygotowania:
Kroimy pomidory na połówki (wzdłuż). Usuwamy miąższ. Lekko solimy i odstawiamy na 4 dni na parapet, aby się zasuszyły w słońcu. Następnie oprószamy je ziołami i dodajemy ocet (1 łyżka na 5 kg warzyw). Tak przygotowane pomidory wkładamy do wysterylizowanych słoików (do 3/5 ich wysokości). Zalewamy gorącym tłuszczem. Zakręcamy pokrywkę. Ustawiamy do góry dnem. Są gotowe do spożycia już kolejnego dnia, kiedy oliwa wystygnie.
Co ciekawe, jak podaje “National Nutrient Database for Standard Reference” suszone pomidory zawierają więcej likopenu i innych składników odżywczych, głównie błonnika, niż świeże. Przetwory dostarczają 13 g tego składnika, a surowe - 1,2 g.
Są też bardziej wartościowe, jeśli chodzi o pierwiastki: wapń, magnez, żelazo i inne. W 100 g suszonych pomidorów znajdziemy 3400 mg potasu, w świeżych natomiast tylko 237 g.
Zobacz też: Nietypowy ból. Może świadczyć o chorej wątrobie lub trzustce