3 z 5Bogate w likopen o dobroczynnym wpływie na zdrowie
W składzie pomidorów rzymskich znajduje się też likopen — naturalny barwnik. To jemu te warzywa zawdzięczają czerwony kolor. Likopen jest przeciwutleniaczem — to najsilniejszy antyoksydant z grupy karotenoidów (nie ginie na skutek obróbki cieplnej warzyw). Przeciwdziała on rozwojowi miażdżycy i wystąpieniu zawału serca.
Wystarczającą ilość likopenu, której nasz organizm potrzebuje każdego dnia, dostarcza jeden świeży pomidor albo jedna szklanka soku z tego warzywa. Zaspokoimy zapotrzebowanie na ten składnik, jedząc talerz zupy pomidorowej albo dwie łyżeczki ketchupu.
Co ważne, przyswajalność likopenu wzrasta, jeśli gotujemy pomidory z dodatkiem tłuszczu. Warto więc dodawać do nich np. oliwę.
Właściwości antymiażdżycowe pomidorów śliwkowych to też wynik obecności w ich składzie kwasu, który w komórkach wątroby potęguje proces utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie trójglicerydów. Stężenie cholesterolu we krwi obniżają również zawarte w pomidorach pektyny.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat tego, dlaczego warto jeść pomidory
Zobacz też: Mylone z przeziębieniem. Objawy, które mogą wskazywać na groźny nowotwór