Właściwości skórki mandarynki . Nie wyrzucaj, jest bardzo zdrowa
Mandarynki królują na świątecznych stołach. Są to smaczne i zdrowe owoce.
Zawarte w nich witaminy i minerały doskonale sprzyjają zdrowiu i urodzie.
Witaminy A i C poprawiają zarówno odporność, jak i przeciwdziałają zmarszczkom.
Są to silne antyoksydanty. Dzięki nim skóra jest zdrowa i piękna. Korzystnie działają także na narząd wzroku.
Jakie jeszcze zalety kryją mandarki? Okazuje się, że ich skórki mają wiele atutów, których się nie spodziewasz. Sprawdź w naszej galerii.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zioła na wzrok
Skórka mandarynki
Wiele osób uważa, że największą zaletą mandarynek jest łatwość obierania.
Aby pozbawić pomarańczę skóry, niezbędny jest nóż. Często zostaje na niej również dodatkowo wymagająca oczyszczenia niesmaczna warstwa białej błony.
Tymczasem mandarynkę bez trudu obieramy dłońmi. Cienka skórka sama odchodzi, odsłaniając smaczny miąższ. Jak się okazuje, skórki również można wykorzystać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Koktajl pomarańczowy
Zastosowanie skórki mandarynki
Najczęściej obierki lądują w koszu na śmieci.
To błąd. Skórki z mandarynki nie powinno się wyrzucać. Może się przydać. Ma wiele niespodziewanych zalet.
Zdaniem naukowców z Leicester School of Pharmacy w skórce mandarynek znajdują się związki, które przeciwdziałają rozwojowi nowotworów.
W skórce obecna jest też cenna substancja - nobiletyna. Ten flawonoid zapobiega stłuszczeniu wątroby, otyłości, miażdżycy i cukrzycy typu 2.
Nobiletyna przyspiesza spalanie tłuszczów. W miąższu mandarynki, w przeciwieństwie do skórki, nie ma jej zbyt wiele.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Syrop ze skórek mandarynek
Osoby borykające się w sezonie jesienno-zimowym z kaszlem, powinny gromadzić skórki mandarynek.
Dlaczego? Otóż można z nich przyrządzić wyśmienity syrop.
Syrop zrobiony ze skórek mandarynek działa niezwykle korzystnie na drogi oddechowe. Na kolejnej stronie poznasz przepis na ten domowy lek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Syrop na kaszel dla dzieci – kaszel suchy, kaszel mokry, syropy ziołowe
Przepis na syrop i nalewkę
Startą lub drobno pokrojoną skórkę należy zasypać cukrem. Dzięki temu puści sok - to właśnie nasz syrop.
Łyżeczka dziennie gwarantuje zdrowie układu oddechowego. Ma także przeciwbólowe działanie.
Można taki syrop podawać nawet dzieciom. Osoby, które unikają nadmiaru cukru w diecie, mogą zastąpić go miodem. Niektórzy doprawiają ten syrop imbirem.
Syrop może mieć również swój ”dorosły” wariant. Z dodatkiem 40-proc. alkoholu możemy stworzyć smaczną nalewkę z mandarynek.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Usuń zanieczyszczenia ze skórki mandarynki
Zanim zaczniesz robić syrop, pamiętaj o tym, że skórkę mandarynek obowiązkowo należy umyć. Może być pokryta konserwantami.
Przed jedzeniem zawsze dokładnie myj mandarynki ciepłą wodą.
Zobacz też: Interakcje leków z cytrusami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl