Syrop z agawy – zastosowanie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Syrop z agawy – nazywany również nektarem z agawy, to naturalnie występująca substancja słodząca, ciężko lejąca się jak miód, choć od miodu nieco rzadsza. Pozyskuje się go z różnych odmian agawy rosnących w Meksyku i Południowej Afryce. Syrop z agawy sprzedawany w butelkach może mieć różne odcienie. Im ciemniejszy, tym mocniejszy ma aromat.

Agawa to roślina, z której wytwarza się m.in. słodki syrop oraz tequilę.Agawa to roślina, z której wytwarza się m.in. słodki syrop oraz tequilę.
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Zastosowanie syropu z agawy

Syrop z agawy łatwo się rozpuszcza, dlatego stosowany jest do słodzenia koktajli. Możesz go dodać do płatków śniadaniowych, do polania naleśników lub tostów. Weganie używają go jako zastępnika miodu. Bardzo dobrze zastąpi miód, gdy przygotowujesz desery. Syrop z agawy jest alternatywą dla cukru, gdy pieczesz mokre ciasta lub muffinki. Jeżeli chcesz użyć syropu z agawy właśnie w tym celu, zmniejsz temperaturę piekarnika podaną w przepisie o 10 stopni.

Zamiennik cukru

Syrop z agawy zawiera fruktozę i glukozę, dzięki czemu ma niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny biały cukier (sacharoza), a nawet miód. Jest przy tym od cukru słodszy o około 30 proc. Szacuje się, że 1 łyżka syropu z agawy i cukru tradycyjnego zawiera mniej więcej tyle samo węglowodanów, tj. 4 g.

Fruktoza występuje w przeważającej ilości w syropie z agawy. Badania wykazały, że należy ona do tych cukrów, które mają niekorzystny wpływ na nasze funkcjonowanie. Z tej przyczyny zaleca się, by używać go w mniejszych ilościach i wybierać raczej syrop z agawy z upraw bioorganicznych niż wysokowydajnych. Produkty wysokowydajne mogą zawierać konserwanty i barwniki, aby uatrakcyjnić wygląd płynu. Polecane organiczne syropy z agawy są wytwarzane przynajmniej w 95 proc. ze składników pochodzenia naturalnego.

Trzy naturalne zastępniki cukru

Witaminy i minerały w syropie z agawy

Znajdziemy w nim witaminę K oraz śladowe ilości witamin C i E. Ze składników mineralnych obecnych w syropie z agawy należy wymienić potas, sód.

Ile kalorii ma syrop z agawy?

Kaloryczność syropu z agawy jest wyższa o około 20 proc. od cukru z torebki.

Mimo że miód zawiera więcej cukru i kalorii od syropu z agawy, nie można jednoznacznie stwierdzić, że to syrop jest najlepszym wyborem. Syrop z agawy używany w dużych ilościach może przyczyniać się do wzrostu wagi oraz poziomu trójglicerydów. Wysoki wskaźnik trójglicerydów jest z kolei odpowiedzialny za występowanie zawału serca czy udaru mózgu, a także może przyczyniać się do insulinooporności.

U niektórych osób z zespołem jelita wrażliwego syrop z agawy wywołuje wzdęcia i bóle brzucha. Specjaliści zalecają w takim przypadkach zastępowanie go stewią czy erytrytolem.

Agawa zawiera również alergeny, dlatego przed zakupem syropu warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na nią uczuleni.

U niektórych reakcje uczuleniowe na syrop z agawy mają łagodniejszy przebieg, u innych – ostrzejszy. Do łagodniejszych należą: pokrzywka, świszczący oddech, kaszel oraz swędzenie i łzawienie oczu. W takich przypadkach czasem podaje się leki przeciwhistaminowe.

Poważniejsze reakcje alergiczne na syrop z agawy przejawiają się: opuchlizną warg, trudnością z oddychaniem, wymiotami czy biegunką. W takiej sytuacji należy koniecznie skorzystać z pomocy lekarskiej, a w razie kłopotów z oddechem wezwać pierwszą pomoc.

Wartości odżywcze syropu

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 7 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna310 kcal21,4 kcal
Białko0,09 g0,01 g
Węglowodany76,4 g5,27 g
Cukier68,0 g4,69 g
Błonnik0,20 g0,01 g
Tłuszcz0,45 g0,03 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C17,00 mg1,17 mg
Równoważnik folianów30,0 µg2,07 µg
Witamina B1 - tiamina0,12 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,17 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,69 mg0,05 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,23 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy30,0 µg2,07 µg
Witamina B4 - cholina13,30 mg0,92 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A156 i.u.10,76 i.u.
Witamina A8,00 µg RAE0,55 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten94,0 µg6,49 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,98 mg0,07 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K22,5 µg1,55 µg
Wapń1,00 mg0,07 mg
Żelazo0,09 mg0,01 mg
Magnez1,00 mg0,07 mg
Fosfor1,00 mg0,07 mg
Potas4,00 mg0,28 mg
Sód4,00 mg0,28 mg
Cynk0,01 mg0,00 mg
Miedź0,01 mg0,00 mg
Mangan0,01 mg0 mg
Selen1,70 µg0,12 µg
Woda22,9 g1,58 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka