Właściwości tagatozy, czyli zdrowego słodziku
Posiada trzy razy mniej kalorii od zwykłego cukru oraz ma niski indeks glikemiczny. Mowa o tagatozie – zdrowym słodziku, który powinien znaleźć się nie tylko w diecie diabetyków. Sprawdź, jakie inne właściwości posiada tagatoza oraz ile kosztuje.
1. Właściwości lecznicze tagatozy
Słodzik wspiera mikroflorę jelitową, niweluje rozwój bakterii oraz wpływa na perystaltykę jelit. Tagatoza chroni także układ odpornościowy przed infekcjami. Stosowanie jej, nawet w dużych ilościach, nie powoduje biegunek.
W 2001 roku WHO uznało, że słodzik ten jest bezpieczny dla zdrowia i może być stosowany w produkcji spożywczej.
2. Tagatoza dla odchudzających się
Tagatoza to cukier prosty, taki sam jak fruktoza czy glukoza. Jego słodkość jest zbliżona do sacharozy i wynosi 92 proc. Słodzik ten jest niskokaloryczny – w 100 g znajduje się tylko 150 kcal, czyli o ponad 2,5 raza mniej niż w zwykłym cukrze. Właśnie dlatego polecany jest jako substytut cukru osobom odchudzającym się.
3. Tagatoza a inne słodziki
Tagatoza bez problemu może być stosowana w cukiernictwie czy dodawana do ciast drożdżowych.
To słodzik, którego możemy używać w kuchni jako dodatek do napojów, ciepłych sosów oraz deserów. Wszystko dzięki temu, że jest odporna na działanie wysokich temperatury i po obróbce nie traci swojego smaku ani właściwości.
4. Słodzik dla diabetyków
Tagatoza charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym. Wynosi on 7,5, podczas gdy IG zwykłej sacharozy to 68. Słodzik nie wpływa na gwałtowne podnoszenie się poziomu glukozy we krwi. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą go stosować bez obaw.
Słodzik możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Opakowanie 500 g kosztuje ok. 30-40 zł.
5. Przyszłość dla tagatozy
Badania wykazały, że stosowanie tagatozy w lekach, wpływa na wzrost fibrynogenu oraz erytrocytów we krwi. W związku z tym, słodzik nadaje się do leczenia anemii oraz hemofilli.
Udowodniono, że słodzik ten wspiera płodność oraz wpływa na rozwój dziecka w brzuchu matki. Tagatoza chroni także komórki oraz wykazuje działanie przeciwutleniające.
6. Metabolizm tagatozy
Słodzik nie jest rozkładany w całości w organizmie, ponieważ tylko 20 proc. przechodzi do krwiobiegu. Większość pozostaje wydalona z moczem. Zaledwie kilka procent ulega metabolizmowi tak, jak w przypadku fruktozy.
Zdecydowana większość tagatozy w organizmie staje się prebiotykiem, czyli substancją wspierająca układ immunologiczny.
7. Tagatoza a próchnica
Słodzik nie wpływa na rozwój próchnicy zębów. Nie jest fermentowany przez bakterie znajdujące się w jamie ustnej, dlatego też stosuje się go jako składnik gum do żucia, odświeżających płynów do płukania czy past do zębów.