Właściwości tamarillo. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po ten owoc
1 z 7Tamarillo - co to za owoc
Tamarillo, zwany też pomidorem drzewiastym, dziko rośnie w Peru i Boliwii, a uprawiany jest między innymi w Australii i Nowej Zelandii.
Wyglądem przypomina pomidora i ma galaretowaty miąższ. Po zerwaniu można przechowywać owoce w suchym i chłodnym miejscu od 5 dni do 2 tygodni. Coraz częściej można je spotkać w marketach i dyskontach w Polsce.
Tamarillo najlepiej jeść na surowo. Mimo że skórka jest jadalna, może być gorzka, więc lepiej obrać owoc. Można to zrobić tak jak w przypadku pomidora - zalać wrzątkiem, a potem włożyć do zimnej wody. Skórka praktycznie sama zejdzie.
Jesteś ciekawy, dlaczego warto spróbować tego egzotycznego owocu? Czytaj dalej.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Owoce dla dzieci